VIDEO & FOTO BMW a prezentat noul sistem iDrive, disponibil pe viitorul iX: display uriaș, asistent personal și partener de dialog

VIDEO & FOTO BMW a prezentat noul sistem iDrive, disponibil pe viitorul iX: display uriaș, asistent personal și partener de dialog
scris 17 mar 2021

BMW a lansat o nouă generație a sistemului de infotainment cunoscut deja de foarte mulți ani sub numele iDrive. Schimbat radical, adaptat la tehnologiile de ultimă generație, noul sistem transformă spectaculos interiorul viitoarelor modele BMW.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Acum 20 de ani, primul iDrive aducea o revoluție în interiorul mașinilor: primul Serie 7 care utiliza un iDrive părea desprins din filmele SF, oferind pentru prima dată posibilitatea comunicării șoferului cu mașina sa, prin intermediul unui dispozitiv electronic. Dispozitivul era, de fapt, un mic calculator, care era acționat printr-o rotiță de comandă amplasată pe consola centrală și care utiliza afișajul mașinii. Navigația, sistemul multimedia și principalele informații referitoare la automobil se regăseau toate la un singur loc, ca într-o magie. De atunci, au trecut mai multe generații și actualizări peste acest sistem, iar alți producători au lansat și dezvoltat propriile sisteme, unele mai avansate și mai spectaculoase decât cel de la BMW.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Marca bavareză nu a renunțat și a adus acum o nouă generație, cu un ecran imens și cu abilități care întrec imaginația. Bazată pe a opta ediție a sistemului propriu de operare, BM iDrive va fi disponibilă începând cu noul automobil electric iX, ce va fi lansat în acest an, urmând să fie regăsit și pe noul i4.

Noul iDrive de la BMW este atât de sofisticat încât companiei i-au trebuit zeci de pagini pentru a-i prezenta funcțiile. De la designul modern, futurist, la posibilitățile de comunicare interactivă cu șoferul, de la proprietățile de învățare, la actualizarea automată, over-the-air.

INTERVIU Codrin Matei, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Codrin Matei, despre premium în business

Ecranul curbat păstrează ideea de la care BMW a pornit cu mult înainte de iDrive: orientarea comenzilor și afișajelor către șofer. Are un format care unește într-o singură entitate afișajul de bord (fostele ceasuri de bord), de 12,3 inci, și display-ul central, de 14,9 inci. Lor li se adaugă head-up diplay-ul care este integrat de acum înainte în suprafața panoului de instrumente.

VIDEO & FOTO BMW a prezentat noul sistem iDrive, disponibil pe viitorul iX: display uriaș, asistent personal și partener de dialog

După cum descrie BMW noul iDrive, acesta funcționează după principiul "Act, Localize and Inform" (Acționează, Poziționează și Informează), totul pentru distribuirea informațiilor să fie clară, fără repetiții inutile și fără să deruteze șoferul. Există o funcție de prefiltrare, care  se asigură de faptul că sunt prezentate  numai informațiile relevante pentru acel moment. Locul în care sunt dispuse este întotdeauna cel din care pot fi asimilate de utiilizator cât mai repede și mai ușor posibil. Și totul pentru ca un alt principiu impus de marcă să fie urmat: „Eyes on the road - Hands on the wheel”.

De asemenea, la loc de cinste se află controlul vocal și funcția tactilă a ecranului central, fiind redus, în consecință, numărul de butoane și comutatoare, cu aproape jumătate. BMW spune însă că panourile de control pentru funcțiile de bază relevante și utilizate frecvent sunt păstrate acolo unde clienții se așteaptă să le găsească.

ANALIZĂ INFOGRAFICE Piața auto la început de an: Ford Puma, cel mai vândut SUV din România. Mașinile electrificate și-au dublat cota de piață. Scăderea Duster în preferințele românilor CITEȘTE ȘI ANALIZĂ INFOGRAFICE Piața auto la început de an: Ford Puma, cel mai vândut SUV din România. Mașinile electrificate și-au dublat cota de piață. Scăderea Duster în preferințele românilor

Aici intervine în scenă și Asistentul Personal Inteligent BMW care  îndeplinește rolul unui personaj digital ce dialoghează cât se poate de natural cu șoferul și chiar și cu pasagerul din față. Suficient de inteligent, asistentul „construiește soluții proactive, contextuale”.

VIDEO & FOTO BMW a prezentat noul sistem iDrive, disponibil pe viitorul iX: display uriaș, asistent personal și partener de dialog

În ceea privește afișajul, șoferul poate să aleagă widgeturile afișate pe ecranul central și să configureze ordinea lor, similar cu cele utilizate astăzi pe telefoane.

Și contactul dintre mașină și șofer a fost pregătit îndelung de BMW și pus la punct prin intermediul iDrive. Mașina poate identifica apropierea utilizatorului, cu ajutorul cheii sau telefonului, astfel că pregătește mașina în detaliu. De îndată ce distanța scade sub trei metri, automobilul începe să se trezească și generează un efect de iluminare dinamic, care se intensifică treptat, folosind luminile exterioare. În habitaclu se aprinde o lumină discretă și calmă. Automobilul arată clientului drumul către zona de acces, cu un covor luminos în fața ușii. În același timp, mânerele ușilor și al hayonului sunt iluminate. La 1,5 metri distanță, automobilul se deblochează, iar deschiderea unei uși activează funcția scaunului de reglare, de încălzire a scaunului și a volanului, și pornirea animației de bun venit. Se încarcă imediat setările personale (BMW ID) și se stabilește o conexiune cu telefonul. Dacă un apel telefonic este în desfășurare, acesta va fi transferat către sistemul audio al mașinii.

 Mult mai multe alte funcții, precum cea de învățare din obiceiurile de navigare, sunt disponibile pe noul iDrive, și cel mai probabil va lua săptămâni și chiar luni viitorului utilizator pentru a le descoperi. Odată cu lansările noilor modele, pregătite de BMW în acest an, vom avea ocazia să descoperim o bună parte din aceste caracteristici.

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw idrive
noul bmw ix
afișaj bmw i4