VIDEO Primii 25 de metri din primul tunel forat pe o autostradă românească

VIDEO Primii 25 de metri din primul tunel forat pe o autostradă românească
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2023

Constructorul austriac PORR a demarat deja primele foraje și lucrări la primul tunel forat de pe o autostradă din România, unul dintre cele mai lungi tuneluri din cadrul autostrăzii Sibiu - Pitești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

PORR lucrează deja de la începutul anului pe Secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, scrie Hotnews.ro.

FOTO Nicușor Dan: 100 de troleibuze Solaris vor circula în București de la începutul anului viitor CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan: 100 de troleibuze Solaris vor circula în București de la începutul anului viitor
  • „Deși scurt, doar 9,861 kilometri, lotul conține primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din România. În apropiere de Sibiu, tot pe A1, cele câteva sute de metri ale „tunelului” Săcel sunt cut&cover, adică avem mai mult un debleu (deal tăiat) cu acoperiș.
  • În schimb, cel forat prin dealul Momaia în apropiere de Curtea de Argeș va avea aproximativ 1,3 kilometri și se execută cu tehnologie NATM de o echipă internațională de profesioniști care lucrează 24/24, în schimburi”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu tunelul în lucru și parte din tronson.
  • „Antreprenorul general Porr a adus-o la noi după ce a finalizat un proiect în Polonia, mai simplu decât al nostru din punct de vedere geotehnic. Dacă terenul dificil nu va da prea mari bătăi de cap experților Porr, tunelul ar putea fi pregătit de trafic în decembrie 2026, termenul contractual din acest moment”, notează Asociația.

Pro Infrastructura mai subliniază că, pe lângă punctul critic evident, „nici restul șantierului nu e de lepădat: câteva deblee care ne dau emoții (risc semnificativ de alunecări), mai multe viaducte cu pile înalte și nodul rutier Tigveni”.

Ford Craiova începe marți producția de serie a noilor modele Courier CITEȘTE ȘI Ford Craiova începe marți producția de serie a noilor modele Courier

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Pitești ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

  • Pe A1 Sibiu - Pitești s-a deschis traficul în decembrie 2022 pe Secțiunea 1 (13,17km de la Sibiu la Boița - constructor Porr).
  • În prezent se lucrează pe Secțiunea 5, pe cei 30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi). Aici constructorul a ajuns la un avans fizic de peste 40%. Vezi aici imagini cu viitorul nod rutier de la Bascov, de la capătul actual al A1 București - Pitești.
  • Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș - Tigveni austriecii de la PORR au lucrat până recent la proiectare și au început deja primele lucrări în 2023. S-au demarat lucrările inclusiv la tunelul forat de la dealul Momaia.
  • Pe Secțiunea 3 o asociere de constructori din Italia și România au semnat în august 2022 contractul pentru cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Pe acest tronson constructorul se află, teoretic, în etapa de proiectare.
  • Pe Secțiunea 2, cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie 2022 un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia. Și aici, în prezent, constructorul este în perioada de proiectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
porr
tunel
a1