VIDEO Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi și-a lansat prima mașină electrică. Speră că nu va avea soarta Apple

VIDEO Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi și-a lansat prima mașină electrică. Speră că nu va avea soarta Apple
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2024

Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început să comercializeze primul său automobil electric, pariind pe faptul că poate avea succes pe o piață foarte agresivă unde gigantul american Apple Inc. nu a avut succes, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lei Jun, co-fondatorul Xiaomi, a prezentat joi seara strategia companiei pe piața automobilelor electrice, strategie care începe cu modelul de bază SU7 care costă 215.900 de yuani (29.900 de dolari) și poate ajunge până la 299.900 de yuani pentru modelul SU7 Max. Xiaomi intenționează să înceapă să livreze automobile la finalul lunii aprilie și oferă stimulente pentru cei care fac rapid comenzi, precum frigidere încorporate, arată Agerpres.

VIDEO A fost deschis primul Drum Expres din vestul țării CITEȘTE ȘI VIDEO A fost deschis primul Drum Expres din vestul țării

Aceste vehicule sunt punctul culminant al unui program care durează de mai mulți ani și care a costat 10 miliarde de dolari. La fel ca și Apple în SUA, Xiaomi a văzut o oportunitate în extinderea pe piața automobilelor electrice într-un moment în care automobilele adaugă din ce în ce mai multe electronice și conectivitate, însă Apple a renunțat la proiectul automobilului său în luna februarie, în timp ce firma chineză a decis să meargă mai departe.

"Nu mă așteptam ca Apple să abandoneze", a spus Lei Jun la evenimentul de lansare a gamei Xiaomi SU7. După ce a oferit o serie de detalii cu privire la designul și ingineria primelor automobile electrice marca Xiaomi, de la cele nouă variante de culoare și până la torpedoul prietenos cu laptop-ul, Lei Jun a revenit la subiectul rivalului american. "Xiaomi va oferi suport și utilizatorilor de Apple", a subliniat Lei Jun.

Cornel Morcov, Fan Courier: Rata de reclamații din industria de curierat este de 0,048% CITEȘTE ȘI Cornel Morcov, Fan Courier: Rata de reclamații din industria de curierat este de 0,048%

Pariul ambițios pe care îl face Xiaomi pe piața automobilelor electrice vine într-un moment de încetinire a vânzărilor de automobile electrice în China. Organismele reprezentative din industrie se așteaptă la o creștere de 25% a vânzărilor în 2024, în scădere de la un avans de 36% anul trecut și o creștere de 96% în 2022.

În paralel, piața globală a automobilelor electrice, odată un sector cu o creștere explozivă cu oportunități de subvenții importante, a devenit una extrem de competitivă. Tesla și BYD Co. domină piața din China, cea mai mare piață la nivel mondial, și în prezent s-au angajat într-un război al prețurilor care pune presiuni asupra jucătorilor mai mici. 

VIDEO Ciolacu: În sezonul estival, locuitorii din Ilfov și din București vor merge pe autostradă până la Constanța CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: În sezonul estival, locuitorii din Ilfov și din București vor merge pe autostradă până la Constanța

La finele anului trecut, producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a dezvăluit primul său automobil electric și totodată a anunțat că obiectivul său este acela de a deveni unul dintre primii cinci producători mondiali de automobile.

Primul vehicul electric marca Xiaomi este un sedan denumit SU7 și analiștii se așteaptă să fie echipat cu același sistem de operare precum cel utilizat de telefoanele companiei chineze.

Nissan încheie anul cu două milioane de mașini în minus față de ultimul an din era Carlos Ghosn CITEȘTE ȘI Nissan încheie anul cu două milioane de mașini în minus față de ultimul an din era Carlos Ghosn

Însă acest automobil electric își face debutul pe piață într-un moment în care China, cea mai mare piață auto din lume, se confruntă cu supracapacități de producție și încetinirea cererii, rezultatul fiind un război agresiv al prețurilor.

"Prin eforturi susținute în următorii 15-20 de ani, vom deveni unul dintre primii cinci constructori auto din lume, ceea ce va ridica industria auto chineză", a declarat fondatorul și directorul general de la Xiaomi, Lei Jun, la evenimentul de prezentare a primului automobil electric al producătorului de telefoane.

Xiaomi lucrează de mai mulți ani la un automobil electric. Mii de ingineri au fost implicați în dezvoltarea sedan-ului SU7 iar investițiile în acest proiect au depășit 1,4 miliarde de dolari. Prin acest produs, gigantul chinez din domeniul tehnologiei vrea să cucerească o cotă importantă din piața automobilelor electrice și să concureze cu liderul Tesla. 

viewscnt
Afla mai multe despre
xiaomi
automobil electric