VIDEO Statul cedează în fața greviștilor CFR. Ce le-a promis

VIDEO Statul cedează în fața greviștilor CFR. Ce le-a promis
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2021

Greva declanșată luni de angajații CFR Călători s-a încheiat și toți salariații care au oprit lucrul au revenit la muncă, a declarat, pentru Agerpres, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, la finalul discuțiilor avute de sindicaliști cu conducerea Ministerului Transportului și Infrastructurii.

Urmărește-ne și pe Google News

"Momentan, protestele au fost oprite, trenurile încep să circule - bineînțeles, vor mai avea întârzieri până se intră în circulația normală, dar trenurile vor începe să circule. Toți angajații s-au întors la lucru, circulația trenurilor s-a reluat, dar se deblochează mai greu. Dar activitatea salariaților s-a întors complet la normal. De mâine nu mai avem proteste", a afirmat Rodrigo Maxim.

Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Liderul sindical a explicat că reprezentanții din conducerea Ministerului Transporturilor au promis majorarea salariilor angajaților feroviari cu un procent echivalent cu indicele inflației.

"Cei de la Ministerul Transporturilor au promis că va fi o creștere a salariilor în 2022 în funcție de indicele inflației, indicele de creștere a prețurilor, după aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli, probabil undeva prin martie-aprilie", a menționat Rodrigo Maxim.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

De asemenea, președintele FSTFR a arătat că reprezentanții Ministerului Transporturilor s-au angajat ca legea privind statutul personalului feroviar să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

"Au promis că vor discuta cu noi toate punctele din legea privind statutul personalului feroviar, astfel încât la 1 ianuarie 2023 să nu se mai proroge și să se aplice. (...) Așteptăm ca ministrul Transporturilor să și facă ce a promis. El a promis că ne vom întâlni destul de des, nu știu dacă din două în două săptămâni, să punem în aplicare prevederile din statut, adică să le gândim pe toate, ca momentul ianuarie 2023 să-i găsească pregătiți și cu școli de mecanici - pentru că una din probleme era lipsa de personal - și cu școli de șefi de tren, acolo unde personalul este deficitar", a adăugat Rodrigo Maxim.

Într-o declarație la sediul MTI, Alin Șerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că în urma protestului au fost blocate 261 de trenuri.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor au anunțat, după negocierile cu sindicatele angajaților din domeniul feroviar, că părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluție, creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022. Aceștia au precizat că au fost 261 de trenuri blocate, iar în prezent se așteaptă ca ele să fie repuse în circulație. Totodată, elevii din Constanța care așteptau într-un tren au fost recuperați.

"Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanții federațiilor sindicale din calea ferată. Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor.

Conform sursei citate, părțile s-au angajat totodată să identifice constant soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate.

Peste 30 de trenuri au fost afectate de protestul spontan al angajaților din transportul feroviar, a anunțat anterior CFR Călători. În Gara de Nord, niciun tren nu a mai plecat și nici nu a mai sosit luni dimineață, întârzierile ajungând la peste 120 de minute.

Situații similare au fost și în alte gări. Alte trenuri au oprit direct pe traseu, unii dintre călători au coborât și au încercat să meargă pe jos. Peste 1.000 de angajați ai CFR au declanșat o grevă spontană, nemulțumiți de faptul că legea statutului personalului feroviar nu se aplică și de faptul că salariile sunt mici, scrie Digi 24

Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Trenurile afectate până la momentul prezent ca urmare a protestului spontan al personalului CFR SA de pe raza regionalelor Iași, București, Craiova, Galați, Cluj, Constanta, Galați: 6002, 6461, 5603, 5401, 1541, 5402, 5461, 5415, 1858, 5411, 1752, 8080, 8202, 8201,1884, 1660 , 1572, 1573, 1541 ,1655, 5014, 5106, 7571, 3085, 4103, 3074, 1734, 1832, 4020, 4451, 4703, 3073, 1831.

Societatea de Transport București a reintrodus linia spre aeroport

Gara de Nord au fost anunțate întârzieri ale trenurilor care trebuie să sosească, întârzieri care ajung și la 130 de minute.

Societatea de Transport București STB SA a reintrodus linia express 780 pentru preluarea fluxurilor de călători între Aeroportul Otopeni și Gara Basarab, ca urmare a grevei spontane a angajaților CFR.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Autobuzele acestei linii vor circula pe toată durata grevei pe traseul Aeroportul Otopeni, Aeroportul Băneasa, Piața Presei, Gara de Nord, Gara Basarab.

Călătorii dintr-un tren spre Ploiești și-au continuat drumul pe jos

Din cauza protestului spontan, unii călători care făceau naveta spre serviciu nu au mai ajuns la muncă.

Călătorii unui tren care ar fi trebuit să ajungă la Ploiești n-au mai așteptat ca garnitura să repornească și au continuat drumul pe jos.

"Ia uite, frate. Ne-a dat jos la Dâmbu și ne ducem pe jos la Ploiești. De la Dâmbu la Ploiești. Ia, uitați, lume frate. Să nu vă mai duceți cu trenul la Ploiești, vă duceți cu microbuzul acum", a comentat situația un călător, care a și postat un clip video pe  Facebook.

Trenurile nu vin și nu pleacă în gara din Oradea

Protestul angajaților CFR e în plină desfășurare și în gara din Oradea.

Niciun tren nu a ajuns sau nu a plecat în ultimele 120 de minute din gara din Oradea.

În grevă au intrat întâi impiegații de mișcare, apoi li s-au alăturat și alți angajați.

Zece trenuri din această zonă sunt afectate. Sunt trenuri care au oprit pe traseu sau în gară. Unii pasageri au coborât și așteaptă să vadă cum își pot continua drumul spre destinație. Nu e clar cât va mai continua acest protest.

Motivul pentru care angajații CFR au declanșat protestul spontan

Potrivit CFR Călători, protestul este o acțiune a angajaților de la SCRL Brașov SA și a CFR SA, ca urmare a prorogării până la data de 1 ianuarie 2023, a legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021.

"Societatea Comercială de Reparații Locomotive CFR – SCRL Brașov SA este filială a CFR Călători SA, fiind la ora actuală în procedură de insolvență care intră sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență (dosar nr. 4249/62/2014* – termen 19.11.2019). Pentru CFR Călători SA, SCRL Brașov SA este un furnizor de servicii care pe bază contractuală asigură și realizează mentenanța curentă, reparații planificate și accidentale ale materialului rulant motor al CFR Călători. Pentru prestația efectuată de SCRL către CFR Călători plățile sunt efectuate la zi, nefiind înregistrate restanțe", transmite CFR Călători.

Potrivit CFR Călători, personalul salariat aparținând SCRL are toate drepturile încasate la zi: salarii, bonuri de masă, etc.

CFR Călători anunță că pe raza regionalei Iași personalul aparținând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în stațiile Iași, Pașcani, Roman și Bacău cu semnalul pe culoarea roșie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415. De asemenea, acțiunea personalului aparținând CFR SA afectează circulația trenurilor și pe raza regionalelor București, Craiova, Galați.

În intervalul orar 9:00- 9:30 s-a reluat lucrul la SCRL Brașov în condiții normale. Protestul SCRL nu a afecat circulația trenurilor CFR Călători.

"În situația în care circulația trenurilor va fi afectată de continuarea protestului la CFR SA, pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziționate și neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare", potrivit CFR Călători.

Sindicalist: Salariile la calea ferată nu mai sunt atractive

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că legea legii statutului personalului feroviar nu se aplică și de faptul că salariile sunt mici, spune Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

"Salariile la calea ferată nu mai sunt atractive, nu mai sunt mulți doritori să vină spre calea ferată, fapt care a dus la o lipsă de personal, inclusiv la mecanici sau reparatori de locomotivă... Mulți ajung la salariul minim brut pe economie, odată cu creșterea de la 1 ianuarie. Reparatorii de locomotive deja au oprit lucrul în această dimineață, s-au retras în ateliere și așteaptă împreună cu ceilalți CFR-iști să vadă ce discută liderii de federații sindicale cu conducerea Ministerului Transporturilor", a spus liderul de sindicat.

Rodrigo spune că este vorba de 1.500 de angajați care au declanșat mișcarea de protest.

Grindeanu: Dacă mărim cu 10% salariile, impactul ar fi de 1 miliard

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat, luni, despre greva spontană de la CFR, că greviștii trebuie să respecte legea și că a avut și va avea discuții în continuare cu managerii companiilor și cu liderii de sindicat. Grindeanu spune că dacă salariile ar fi majorate cu 10% impactul ar fi de 1 miliarde de lei, bani care nu există.

Grindeanu le transmite greviștilor să respecte legea și spune că nu sunt bani pentru majorări salariale.

"Trebuie să se respecte legea. Este o grevă și aș face apel să se respecte cadrul legal. Este o grevă spontană, nu a fost anunțată. Eu sunt dispus cu pixul în mână, cu bugetele în mână, să găsim soluții sustenabile economic. Nu am nici cea mai mică ezitare să aprob măriri de salarii. Îmi doresc să găsesc soluția, dar să știți că CFR a fost privit ca ruda săracă în transporturi în acești ani. Are nevoie de investiții masive. În fiecare zi avem evenimente, întârzieri, ăsta este efectul a 30 de ani de neinvestit în domeniul feroviar.

Vorbim de companii care sunt într-o situație dificilă din punct de vedere economic. (...) Dacă am mări cu 10% salariile în acest moment, să spunem cu inflația, impactul este de peste un miliard. Aceste resurse nu există. Pe statutul feroviarilor majorările sunt de 40%", spune ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva cfr
trenuri