VIDEO Stellantis aduce în Europa avionul electric cu decolare verticală produs în SUA

VIDEO Stellantis aduce în Europa avionul electric cu decolare verticală produs în SUA
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 iun 2023

Un aparat de zbor cu motor electric și capabil să decoleze vertical va fi prezentat în Europa de Stellantis, în cadrul salonului aviatic din Bourget. Vehiculul va fi produs începând in 2025 și va putea fi folosit ca aerotaxi în zonele urbane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stellantis și compania producătoare de aeronave Archer vor prezenta în Europa avionul Midnight eVTOL, în cadrul Salonului Internațional Aeronautic Bourget, din Franța, ce se desfășoară în apropiere de Paris, începând din 19 iunie. Anunțul confirmă intenția celor două companii de a vinde acest aerotaxi electric și pe piața din Europa.

Stellantis și Archer au anunțat luna aceasta un parteneriat pentru producția aparatului Midnight, respectiv o investiție de 150 de milioane de dolari a Stellantis în viitoarea uzină de asamblare din SUA. Primele aparate vor fi livrate în 2025, procesul de testare fiind încheiat.

Midnight este un VTOL (vertical take-off and landing) care în plus este propulsat exclusiv electric. Scopul principal este transportul de persoane pe distanțe scurte, în zonele urbane, în regim de aerotaxi. Practic, este vorba despre o combinație între un elicopter și un avion, beneficiind de avantajele celor două tipuri de aeronave. Aparatul este echipat cu șase baterii independente, având emisii zero și o autonomie de până la 160 de kilometri. După cum explică compania care l-a proiectat, Midnight eVtol este optimizat pentru zboruri regulate pe distanțe de aproximativ 30 de kilometri, cu un timp de încărcare de aproximativ 10 minute între fiecare plecare, având o sarcină utilă estimată de 450 de kilograme. Aeronava poate transporta patru pasageri, pe lângă pilot, pe trasee care pot lega un aeroport de centrul unui oraș sau pot să traverseze zone urbaane foarte întinse, într-un timp foarte scurt.

VIDEO Toyota a testat în premieră modelul Corolla alimentat cu hidrogen lichid, într-o cursă de 24 de ore CITEȘTE ȘI VIDEO Toyota a testat în premieră modelul Corolla alimentat cu hidrogen lichid, într-o cursă de 24 de ore

Archer Aviation are în plan ca anul viitor să poată certifica această aeronavă, astfel încât cel mai târziu în 2025 să o poată lansa oficial în producție de serie. Uzina în care vor fi produse avioanele Midnight se construiește în Georgia, SUA, și va avea o capacitate de 2.300 de aparate anual, cu o țintă de producție de până la 6000 de aeronave Midnight până în 2030.

Primele 100 de aparate Midnight  au fost deja comandate de compania aeriană United Airlines, pentru diferite trasee de aerotaxi în New York.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
evtol
avion decloare verticala
avion electric
archer