VIDEO Volkswagen și-a anunțat planurile în fața investitorilor: reduceri de costuri „ca la sala de fitness” și ținte clare pentru fiecare marcă

VIDEO Volkswagen și-a anunțat planurile în fața investitorilor: reduceri de costuri „ca la sala de fitness” și ținte clare pentru fiecare marcă
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 22 iun 2023

Grupul german VW și-a fixat noi ținte strategice pentru următoarea perioadă și le-a prezentat investitorilor în cadrul Capital Market Day. Printre elementele pe care se bazează noua strategie se numără țintele pe care le primește fiecare brand, dar și responsabilitățile delegate acestora în cadrul grupului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

VIDEO poate fi văzut AICI

Un nou tip de management, orientarea către client, independență mai mare pentru mărci și, mai ales, reduceri de costuri. Acestea sunt câteva din principalele repere ale grupului Volkswagen în era lui Oliver Blume, care a preluat compania în toamna trecută și care și-a pregătit mandatul pentru următorii ani, astfel încât să aducă mai mult profit acționarilor.

FOTO Directorul Ford Otosan a testat primele automobile Transit Courier produse în România. Ambasadoarea SUA a vizitat uzina din Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Directorul Ford Otosan a testat primele automobile Transit Courier produse în România. Ambasadoarea SUA a vizitat uzina din Craiova

Fiecare marcă a grupului va avea propriile ținte de performanță, așa cum plastic a explicat Oliver Blume: „E ca la sala de fitness, unde toată lumea se antrenează și fiecare trebuie să intre în formă”. „Mărcile își vor consolida profitabilitatea și fluxul de numerar”, a mai spus Blume.

De asemenea, între obiective se numără trecerea la prioritățile bazate pe valoare, și nu pe volum, un curent întâlnit în aproape toate companiile auto globale.

Undă verde: TTS preia unul din cei mai importanți operatori din Portul Constanța CITEȘTE ȘI Undă verde: TTS preia unul din cei mai importanți operatori din Portul Constanța

Dacă vorbim despre cifre, cea mai importantă este rentabilitatea vânzărilor, care trebuie să crească de la 9 la 11%, până în 2030, ceea ce înseamnă că vor fi inevitabile unele reduceri de costuri. Pe grupuri de mărci, cifrele țintite sunt diferite: grupul de volum (Core) țintește 8%, grupul premium (Progressive) – 14%, Porsche vrea să ajungă la 20%, iar divizia de camioane – 9%.

În același timp, Oliver Blume a vorbit despre un nou tip de control al mărcilor, care să contureze mai bine poziționarea acestora și a gamei de produse, un subiect sensibil al ultimilor ani, în care mai multe mărci s-au suprapus cu produsele lor.

FOTO Ciolacu a mers cu metroul până la Ministerul Transporturilor: Am încercat să plătesc și cu telefonul, am văzut mesaj de la bancă, nu știu de ce nu a funcționat. Sper să plec și cu Grindeanu cu trenul la mare CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu a mers cu metroul până la Ministerul Transporturilor: Am încercat să plătesc și cu telefonul, am văzut mesaj de la bancă, nu știu de ce nu a funcționat. Sper să plec și cu Grindeanu cu trenul la mare

O altă direcție asupra căreia se va concentra întregul grup este cea a arhitecturilor vehiculelor, care vor fi reorganizate, împreună cu bateriile, software-ul, de care este responsabil CARIAD, precum și serviciile de mobilitate.  

Din punct de vedere regional, strategiile vor fi restructurate, în special în China și în America de Nord, unde compania are dificultăți de expansiune de mai mulți ani.

„Focusul nostru va fi pe execuție, viteză și performanță. În ultimele nouă luni am luat deja decizii importante pentru poziționarea companiei noastre. Prin programul nostru în 10 puncte, am prioritizat în mod clar domeniile noastre operaționale și strategice de acțiune. Accentul este pus pe produsele noastre, piețele și clienții, tehnologiile și orientarea financiară a Grupului Volkswagen”, a declarat CEO-ul Grupului Volkswagen, Oliver Blume. „Modelul nostru de management se bazează pe măsurabilitate, transparență, angajament și spirit de echipă. Clienții noștri, investitorii noștri și echipa noastră sunt câștigătorii realinierii: cu produse atractive, randamente mai mari și antreprenoriat în branduri.”

ULTIMA ORĂ Primele informații despre Dacia Sandero electric CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primele informații despre Dacia Sandero electric

Șeful VW Group, care a păstrat și funcția de CEO al mărcii Porsche, divizie care aduce cel mai mare profit pe automobil din întreg grupul, a reamintit care sunt provocările momentului. „Ne aflăm în vremuri interesante, dar și provocatoare. Industria auto se schimbă într-un ritm fără precedent, mobilitatea electrică și digitalizarea, în special, determinând viitorul. Trebuie să ne accelerăm în continuare propria transformare pentru a ne asigura și extinde competitivitatea. Noua noastră echipă de management este pregătită pentru acest lucru – cu acțiune antreprenorială și un angajament clar față de durabilitate și performanță.”

Directorul financiar Arno Antlitz a explicat și el care sunt metodele prin care vor fi atinse țintele propuse. „Noul nostru model de management se bazează pe principiile rentabilității, costurilor fixe mai mici și activității de investiții disciplinate. În trecut, compania noastră a încercat adesea să crească profitabilitatea prin creșterea volumului. Am avut succes și cu această strategie. Cu toate acestea, suntem convinși că transformarea industriei noastre către electromobilitate și digitalizare necesită o nouă abordare. De aceea am introdus un model de management bazat pe grupuri puternice de brand și platforme tehnologice cross-brand, care acordă prioritate creării de valoare durabilă și profitabilă în detrimentul creșterii volumului.”

VIDEO Volkswagen și-a anunțat planurile în fața investitorilor: reduceri de costuri „ca la sala de fitness” și ținte clare pentru fiecare marcă

De asemenea, se trece la o nouă împărțire pe grupuri de mărci, parțial diferită de cea anterioară, chiar dacă teoretic vor cuprinde aceleași branduri. Este vorba despre Core (VW, VW Comerciale, Skoda, SEAT și CUPRA), Progressive (Audi, Lamborghini, Bentley și Ducatti), Sport Luxury (Porsche) și Trucks. 

La capitolul vânzări, o țintă anunțată este creșterea medie anuală a vânzărilor cu 5 până la 7 procente, începând din acest an și până în 2027. O strategie interesantă este cea bazată pe performanțele competitorilor, care au fost stabilite ca standarde minime pentru grup.

FOTO Directorul Ford Otosan a testat primele automobile Transit Courier produse în România. Ambasadoarea SUA a vizitat uzina din Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Directorul Ford Otosan a testat primele automobile Transit Courier produse în România. Ambasadoarea SUA a vizitat uzina din Craiova

Strategia de investiții a grupului prevede o sumă de 180 de miliarde de euro, destinată tehnologiilor, zonelor strategice și regiunilor, urmând ca odată cu eliminarea motoarelor cu combustie investițiile să scadă la sub 11% până în 2027 și la 9% până în 2030.

În ceea ce privește regiunile, VW și-a propus să crească substabțial în America de Nord, cu investiții în vehicule electrice noi, o fabrică de baterii în Canada și lansarea brandului Scout. De asemenea, pentru China au fost stabilite noi ținte de dezvoltare.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw group
strategie vw group
capital market day
oliver blume
profit vw