Volkswagen a obținut aprobarea justiției americane pentru acordul de 14,7 miliarde de dolari din scandalul emisiilor

Volkswagen a obținut aprobarea justiției americane pentru acordul de 14,7 miliarde de dolari din scandalul emisiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2016

Volkswagen a obținut marți aprobarea justiției americane pentru acordul de 14,7 miliarde de dolari convenit cu autoritățile de reglementare federale și ale statului California și proprietarii a 475.000 de vehicule diesel, în scandalul emisiilor, unul dintre cele mai mari acorduri civile din istoria corporatistă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma acordului, semnat de judecătorul districtual Charles Breyer din San Francisco, producătorul auto german va putea să înceapă răscumpărarea automobilelor poluatoare de la jumătatea lunii noiembrie, scrie News.ro.

VW a admis în septembrie 2015 că a instalat softuri ilegale pe automobilele diesel, pentru a reduce nivelul emisiilor în timpul testelor de poluare. În realitate, emisiile acestora depășesc cu până la de 40 de ori limitele admise.

Directorul general al VW, Matthias Mueller, a declarat la Berlin că semnarea acordului de către Breyer este un moment important în eforturile companiei de rezolvare a problemelor.

Volkswagen a aceptat să cheltuiască 10,033 miliarde de dolari pentru răscumpărarea vehiculelor diesel și compensații și 4,7 miliarde de dolari pe programe de compensare a emisiilor excesive și proiecte destinate vehiculelor nepoluante.

Acordul a fost convenit cu Departamentul de Justiție, Comisia Federală pentru Comerț, statul California și proprietarii de vehicule care au intentat un proiect colectiv împotriva VW.

VIDEO Uber a realizat primul transport de marfă cu un camion fără șofer: 45.000 de cutii de bere CITEȘTE ȘI VIDEO Uber a realizat primul transport de marfă cu un camion fără șofer: 45.000 de cutii de bere

Grupul german a admis că a indus în eroare autoritățile de reglementare și este investigat penal.

Înțelegerea reprezintă cel mai mare acord civil încheiat vreodată de un producător auto acuzat de practici de afaceri incorecte.

Deși uriaș, acest acord este totuși mai mic decât cel de 246 de miliarde de dolari convenit în 1998 de producătorii de tutun cu 46 de state americane și un altul de 53 de miliarde de dolari încheiat de BP pentru acoperirea costurilor și amenzilor provocate de scurgerea de petrol din Golful Mexic în 2010.

În total, VW a acceptat să cheltuiască 16,5 miliarde de dolari în legătură cu scandalul vehiculelor diesel, sumă care include și plăți către dealeri, state și avocații proprietarilor de mașini.

Acordul se referă la mașinile cu motoare diesel de 2 litri Beetle, Golf, Jetta, Passat și Audi A3 fabricate în perioada 2009-2015.

Până la 490.000 de oameni sunt implicați în acord, întrucât unele vehicule au mai mulți proprietari.

Compania a angajat 900 de oameni, inclusiv câte unul pentru fiecare dealer, pentru răscumpărări.

VW riscă alte costuri de ordinul miliardelor de dolari, pentru răscumpărarea altor 85.000 de vehicule cu motoare de 3 litri și amenzi din partea Departyamentului de Justiție, pentru încălcarea legislației referitoare la poluare.

De asemenea, VW are procese cu cel puțin 16 state americane, care vor crește costurile totale.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
emisii