Volkswagen, discuții avansate pentru listarea mărcii Porsche

Volkswagen, discuții avansate pentru listarea mărcii Porsche
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 22 feb 2022

Constructorul german Volkswagen AG a confirmat oficial că poartă discuții avansate pentru separarea și listarea mărcii Porsche, prin intermediul companiei subsidiare Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel mai mare acționar al grupului Volkswagen AG, Porsche Automobil Holding SE, prin intermediul căruia familiile Porsche și Piech dețin controlul asupra companiei germane, se află în discuții cu șefii companiei pentru „o potențială ofertă publică inițială” (IPO) a mărcii Porsche.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Cele două părți discută, după cum reiese din anunțul transmis de VW AG, despre un Acord Cadru „care ar trebui să formeze baza pașilor următori” în planul de listare a constructorului Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, așa cum se numește compania care deține marca Porsche și uzinele în care sunt produse automobilele sport de lux.

Acordul Cadru pe care VW AG și acționatul Porsche Holding SE l-au negociat urmează să fie aprobat de Consiliul de Administrație și de Consiliul de Supraveghere al Volkswagen AG, însă „nu a fost luată o decizie finală”.

Informații referitoare la intenția șefilor VW AG de a lista marca Porsche sau grupul de mărci de lux pe care grupul le deține au mai apărut de-a lungul ultimilor ani, fiind văzută ca o posibilă soluție de finanțare a investițiilor necesare pentru electrificarea companiei.

La rândul său, Porsche Holding SE, compania familiilor Porsche și Piech, a confirmat că se află în discuții cu VW AG, în calitate de acționar principal. „Ca urmare a întrebărilor adresate de presă, confirmăm că ne aflăm în discuții avansate cu VW AG”. Compania a oferit și detalii suplimentare privind o posibilă achiziție de acțiuni ordinare la Porsche AG, în cazul listării acesteia. Finalizarea unei posibile tranzacții va depinde însă de „o aprobare finală a comitetelor și de dezvoltarea generală a pieței”.

EXCLUSIV Dacia a făcut rost de semiconductori și a chemat muncitorii de acasă, în weekend CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia a făcut rost de semiconductori și a chemat muncitorii de acasă, în weekend

La scurt timp după cele două anunțuri, acțiunile VW AG au crescut cu circa 10%.

Analiștii au estimat marca Porsche la cel puțin 60 de miliarde euro, raportat la o valoare actuală a grupului VW de circa 112 miliarde euro.

Reprezentanții mărcii Porsche au transmis în mai multe rânduri dorința de a lista compania pe bursă, ca sursă de finanțare, însă de fiecare dată șefii Volkswagen Group a respins ideea.

Porsche Holding SE are 31,4% din acțiunile Volkswagen AG, însă deține drepturi de vot majoritare (53,3%). Marca Porsche a fost deținută de familiile Porsche și Piech până la momentul fuziunii cu Volkswagen, într-o tranzacție care a urmărit inițial ca cele două familii să preia constructorul german, dar s-a încheiat într-o manieră diferită față de planurile inițiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare porsche
ipo porsche ag
volkswagen ag
actionari vw