VW ar putea reduce semnificativ dividendele, după extinderea investigațiilor în scandalul emisiilor

VW ar putea reduce semnificativ dividendele, după extinderea investigațiilor în scandalul emisiilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 mar 2016

Acțiunile Volkswagen au scăzut cu până la 4% în primele ore de tranzacționare miercuri, după ce analiștii băncii germane DZ Bank au avertizat că grupul auto ar putea fi nevoit să reducă puternic dividendele către acționari pentru a finanța costurile legate de scandalul emisiilor, scrie Reuters.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Departamentul de Justiție al SUA a extins o anchetă împotriva Volkswagen, prin care solicită despăgubiri pentru încălcarea legii privind protecția mediului de până la 46 miliarde de dolari, în baza unei legi pentru combaterea fraudelor bancare. Potrivit unei citații trimise marți grupului german, instituția americană investighează posibile nereguli referitoare la taxele plătite de Volkswagen în SUA, au declarat surse familiare cu situația.

Tot marți, procurorii din orașul german Braunschweig au anunțat că investighează 17 angajați ai Volkswagen în legătură cu scandalul emisiilor, față de un număr de 6 angajați cercetați inițial, în timp ce autoritățile din Franța au lansat o anchetă oficială împotriva grupului german, care este acuzat de fraudă în formă agravată.

Extinderea anchetelor ar putea determina Volkswagen să reducă dividendele către acționari cu o sumă mai mare decât cea anticipată de piețe, avertizează DZ Bank, a patra cea mai mare bancă din Germania în funcție de active.

"Având în vedere posibila majorare a poverii financiare (...) dividendele ar putea fi reduse cu mai mult decât se estimează în prezent", a spus Michael Punzet, analist al DZ Bank.

Șeful consiliului angajaților Volkswagen susține că mulți salariați pot fi concediați dacă SUA impune companiei amenzi CITEȘTE ȘI Șeful consiliului angajaților Volkswagen susține că mulți salariați pot fi concediați dacă SUA impune companiei amenzi

DZ Bank a reiterat recomandarea către investitori pentru vânzarea acțiunilor Volkswagen.

În jurul orei 13:30, acțiunile Volkswagen se tranzacționau la 129,55 euro/unitate, în scădere cu 0,7% față de referință, după ce în prima parte a ședinței cotația a coborât cu până la 4%.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Scandalul emisiilor, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut până în prezent aproximativ 20 miliarde de euro din capitalizarea bursieră. Anul trecut, Volkswagen a informat că a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face față costurilor scandalului emisiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
ancheta
sua
germania
actiuni
dividende
scandal
emisii
poluare