BlackRock deschide o firmă de investiții în Arabia Saudită, cu fonduri inițiale de 5 miliarde de dolari

BlackRock deschide o firmă de investiții în Arabia Saudită, cu fonduri inițiale de 5 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2024

Compania de administrare de active BlackRock va lansa o platformă de investiții în Riad, cu ajutorul unei investiții ancoră de 5 miliarde de dolari din Fondul de investiții publice (PIF) al Arabiei Saudite, fondul suveran de avere al regatului, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Anunțul a urmat semnării unui memorandum de înțelegere între divizia saudită a BlackRock și PIF, cu scopul de a stimula creșterea piețelor de capital în țara din Golf, bogată în petrol, scrie News.ro

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 3%, la un minim al ultimelor șapte săptămâni CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au scăzut cu peste 3%, la un minim al ultimelor șapte săptămâni

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, cu active gestionate de 10.000 de miliarde de dolari, ”va lansa strategii de investiții în toate clasele de active pentru piața din Arabia Saudită, inclusiv piețele publice și private, gestionate de o echipă de investiții din Riad”, arată un comunicat de presă comun al companiei și al PIF.

Noua platformă se va numi BlackRock Riyadh Investment Management, sau BRIM.

BRIM își propune să ajute la atragerea de investiții instituționale străine în Arabia Saudită, precum și să dezvolte industria de gestionare a activelor din Arabia Saudită, să extindă piețele locale de capital și diversificarea investitorilor și să sprijine dezvoltarea talentului de management al activelor din regat.

Inițiativa, precum și multe altele ale PIF, care aqdministrează active de 925 de miliarde de dolari, contribuie la Viziunea 2030 a Arabiei Saudite, un proiect de mai multe mii de miliarde de dolari care urmărește modernizarea economiei regatului și diversificarea acesteia departe de petrol.

În centrul acestui efort este aducerea unor instituții internaționale importante, investiții și talente străine chiar în Arabia Saudită.

VIDEO Italienii au adus la muncă de 1 Mai peste 1.000 lucrători pe Autostrada Sibiu - Pitești CITEȘTE ȘI VIDEO Italienii au adus la muncă de 1 Mai peste 1.000 lucrători pe Autostrada Sibiu - Pitești

Înființarea BRIM urmărește să stimuleze ”o creștere în continuare a ecosistemului pieței de capital saudite și să permită un sector de management al investițiilor internaționale în creștere, cu sediul în Arabia Saudită”, se arată în comunicatul de presă.

Larry Fink, CEO al BlackRock, a declarat în comunicat că regatul ”a devenit o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investițiile internaționale, pe măsură ce Vision 2030 prinde viață”.

Uriața companie de administrare a activelor lucrează cu Arabia Saudită de ani de zile, iar în 2018 a spus clar că nu se va retrage, în ciuda controverselor majore legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenții saudiți.

Într-o altă mișcare de creștere a legăturilor sale cu regatul, BlackRock i-a oferit, în iulie 2023, CEO-ului Saudi Aramco, Amin Nasser, un loc în consiliul său de administrație.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume.

La acea vreme, BlackRock a spus că mișcarea reflectă accentul pus de companie pe Orientul Mijlociu, ca parte a strategiei sale pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
blackrock
arabia saudită