Deutsche Bank: Profiturile a șapte companii de tehnologice ”magnifice” depășesc puterea financiară a aproape oricărei țări majore din lume

Deutsche Bank: Profiturile a șapte companii de tehnologice ”magnifice” depășesc puterea financiară a aproape oricărei țări majore din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2024

Cele mai mari companii din sectorul tehnologic din lume, supranumite ”Cei șapte magnifici”, dețin o putere financiară mai mare decât aproape oricare altă țară majoră din lume, potrivit noilor cercetări ale Deutsche Bank, citate de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea fulgerătoare a profiturilor și a capitalizărilor de piață ale marilor companii de tehnologie din SUA, ”Cei Șapte magnifici”, respectiv Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla, este mai mare decât ale tuturor companiilor listate în aproape toate țările G20, a spus banca într-o notă de cercetare.

FOTO Complexul turistic Azuga Ski &Bike Resort, vândut unei companii specializate în comercializarea energiei electrice CITEȘTE ȘI FOTO Complexul turistic Azuga Ski &Bike Resort, vândut unei companii specializate în comercializarea energiei electrice

Dintre țările G20, cu excepția SUA, doar China și Japonia (și cea din urmă, la limită) au profituri mai mari atunci când este vorba despre companiile lor listate combinate, scrie News.ro.

Analiștii Deutsche Bank au subliniat că doar capitalizarea bursieră combinată a Magnificent 7 ar face din aceasta a doua cea mai mare bursă de valori din lume, dublă față de cea a Japoniei, aflată pe locul patru.

Microsoft și Apple, în mod individual, au valori de piață similare cu cea a tuturor companiilor listate combinate din Franța, Arabia Saudită și Regatul Unit, au adăugat ei.

Cu toate acestea, acest nivel de concentrare i-a determinat pe unii analiști să-și exprime îngrijorarea cu privire la riscurile aferente pe piața de valori din SUA și cea globală.

Jim Reid, șeful departamentului de economie globală și cercetare tematică al Deutsche Bank, a avertizat într-o notă ulterioară, săptămâna trecută, că bursa americană ”rivalează cu situația anilor 2000 și 1929 în ceea ce privește faptul că este cea mai concentrată din istorie”.

CONFIRMARE Flanco declanșează o extindere agresivă. A avut cel mai mare buget de investiții din istoria companiei. Terenuri mari cumpărate pentru investiții de tip greenfield CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Flanco declanșează o extindere agresivă. A avut cel mai mare buget de investiții din istoria companiei. Terenuri mari cumpărate pentru investiții de tip greenfield

Deutsche a analizat traiectoriile tuturor celor 36 de companii care s-au aflat în topul celor mai valoroase cinci companii din indicele S&P 500 de la mijlocul anilor 1960.

Reid a remarcat că, în timp ce marile companii au avut tendința de a ieși în cele din urmă din primele cinci, pe măsură ce tendințele investiționale și perspectivele de profit au evoluat, 20 din cele 36 care au populat această categorie superioară sunt încă în top 50 astăzi.

”Din Mag 7 din topul actual, Microsoft a fost acolo permanent, cu excepția a 4 luni, din 1997. Apple este prezentă din decembrie 2009, Alphabet permanent, cu excepția a două luni din august 2012, și Amazon din ianuarie 2017. Cel mai nou participant este Nvidia, din primul semestru ale anului trecut”, a spus el.

Tesla a avut o perioadă de 13 luni în topul celor mai valoroase cinci companii în 2021/22, dar acum este pe locul 10, prețul acțiunilor scăzând cu aproximativ 20% de la începutul anului 2024.

În schimb, acțiunile Nvidia au continuat să crească, cu aproape 47% de la începutul anului.

”Așadar, la margine, Mag 7 au o oarecare volatilitate în jurul poziției membrilor săi și puteți pune la îndoială evaluările lor generale, dar nucleul grupului sunt cele mai mari și mai de succes companii din SUA și, odată cu ea, din lume, pentru mulți ani acum”, a adăugat Reid.

Ar putea câștigurile să se extindă?

În ciuda unei perspective economice globale slabe la începutul anului 2023, randamentele bursiere de pe Wall Street au fost impresionante, dar puternic concentrate în rândul celor Șapte Magnifici, care au beneficiat puternic de atractivitate AI și de așteptările privind reducerea ratelor.

Într-o notă de cercetare săptămâna trecută, firma de administrare a activelor Evelyn Partners a subliniat că Cei șapte magnifici au returnat o valoare incredibilă de 107% în 2023, depășind cu mult indicele mai larg MSCI USA, care a oferit investitorilor o creștere de 27%, încă sănătoasă, dar relativ mică.

Daniel Casali, strateg șef de investiții la Evelyn Partners, a sugerat că apar semne că oportunitățile în acțiunile americane s-ar putea extinde dincolo de cele 7 companii cu megacapitalizări, anul acesta, din două motive, dintre care primul este rezistența economiei americane.

”În ciuda creșterii ratelor dobânzilor, vânzările și câștigurile companiilor au fost rezistente. Acest lucru poate fi atribuit faptului că întreprinderile sunt mai disciplinate în gestionarea costurilor și că gospodăriile au un nivel mai ridicat de economii acumulate în timpul pandemiei. În plus, piața muncii din SUA este sănătoasă, cu aproape trei milioane de locuri de muncă adăugate în 2023”, a spus Casali.

Al doilea factor este îmbunătățirea marjelor, despre care Casali a spus că indică faptul că companiile au crescut cu pricepere prețurile și au transmis impactul inflației mai mari asupra clienților.

”Deși salariile au crescut, ele nu au ținut pasul cu aceste creșteri ale prețurilor, ceea ce a dus la o scădere a costurilor angajării ca proporție din prețul bunurilor și serviciilor”, a spus Casali.

”Factorii, inclusiv aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului și progresele tehnologice, au permis o ofertă crescută de forță de muncă și acces la piețele muncii de peste mări. Acest lucru a contribuit la îmbunătățirea marjelor de profit, susținând creșterea câștigurilor. Vedem că această tendință continuă”, a arătat acesta.

APIA vede viitorul în România: Electrificatele, așa-numitele vehicule „verzi” - pondere mai mare de 3 ori decât mașinile diesel CITEȘTE ȘI APIA vede viitorul în România: Electrificatele, așa-numitele vehicule „verzi” - pondere mai mare de 3 ori decât mașinile diesel

Când piața este atât de puternic ponderată către un număr mic de acțiuni și o anumită temă - în special AI - există riscul de a pierde oportunități de investiții, a spus Casali.

Multe dintre celelalte 493 de acțiunidin indicele S&P 500 au avut dificultăți luptat în ultimul an, dar el a sugerat că unele ar putea începe să participe la creștere dacă cei doi factori menționați mai sus continuă să alimenteze economia.

”Având în vedere performanța stelară a acțiunilor conduse de AI în 2023 și începutul acestui an, investitorii s-ar putea simți înclinați să le susțină în continuare. Dar, dacă creștereal începe să se extindă, investitorii ar putea rata alte oportunități dincolo de acțiunile Celor șapte magnifici”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
financiar
tehnologie