Proaspăt-înființata societate joint-venture ″multinațională″ dedicată proiectului de construire a cablului energetic submarin Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, GECO Power Company Green Energy Corridor, cu sediul la București, este condusă de un azer, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Astfel de măsuri de solidaritate reciproce sunt obligatorii între state membre vecine ale Uniunii Europene, cu sisteme de transport al gazelor interconectate, fiind prevăzute ca atare de Regulamentul UE nr. 1938/2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze.
Încălzirea vremii, care a condus la o reducere considerabilă a consumului intern, a făcut ca începând din acest weekend România să redevină exportator net de gaze, fluxul inversându-se inclusiv în raport cu Ungaria, unde companiile autohtone exportă și nu importă cum s-a întâmplat în perioada mai rece din ultimele luni.
Produsele siderurgice fabricate cu emisii reduse de dioxid de carbon (CO2) nu au ″decolat″ încă pe piața europeană pentru că politica autorităților de la Bruxelles a fost una greșită, care a stimulat doar componenta de ofertă, nu și pe cea de cerere, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, Carlo Beltrame, CEO-ul Donalam, subsidiara românească a grupului italian AFV Beltrame, unul dintre cei mai mari producători siderugici din Europa, care deține în România combinatele de profil de la Călărași și Târgoviște.
Grupul PPC anunță că, până în 2027, va investi peste 10 miliarde de euro, în principal în energie verde, modernizarea rețelelor și inovare tehnologică.
Încălzirea vremii, care a condus la o reducere considerabilă a consumului intern, a provocat o prăbușire atât a prețului gazelor, dar și a volumelor tranzacționate pe piețele spot din România. Duminică, prețul a coborât la 140 lei/MWh pe piața intraday, după ce în urmă cu o lună ajunsese și la un nivel de peste 400 lei/MWh, maximul ultimilor 2 ani.
Factorii de decizie și directorii din domeniul energiei trebuie să regândească planurile de tranziție către energia verde.
O scurgere de 100 m3 de lichid de răcire radioactiv s-a produs vineri în incinta reactorului nuclear EPR Olkiluoto 3 (OL3) din Finlanda, cel mai puternic aflat în funcțiune în Europa, însă incidentul „nu a prezentat riscuri”, a anunțat luni TVO, compania finlandeză care exploatează această centrală de concepție franceză.
Ungaria încearcă să-și extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile lor relevante negociază deja un acord, anunță ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice, în mai multe zone din Capitală. Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări