Țările Uniunii Europene au respins planul Comisiei Europene de a menține obiectivele obligatorii de stocare a gazelor pentru încă doi ani, solicitând mai multă flexibilitate în atingerea acestor ținte, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.
Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei, controlat de Ministerul Energiei, a fost nevoit să cumpere gaze naturale în regim de furnizare de ultimă instanță (FUI) de la producătorul de stat Romgaz, aflat în portofoliul aceluiași minister (și fiind și acționar la ELCEN, cu 2,5%), în cursul lunii februarie 2025, după ce operatorul de înmagazinare Depogaz, filială a Romgaz, a limitat volumul capacității zilnice de extracție din depozitele sale subterane, din cauza golirii accelerate a acestora, relevă date analizate de Profit.ro.
Miliardarul indian cu cetățenie britanică Sanjeev Gupta, proprietarul și președintele conglomeratului GFG Alliance, din care face parte și combinatul siderurgic Liberty Galați din România, fostul Sidex, care tocmai a intrat în procedură de concordat preventiv, a garantat personal credite contractate de combinat în ultima parte a anului trecut de la Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), pe care Gupta o controlează aproape integral, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Emoții și mai mari privind finalizarea și punerea în sfârșit în funcțiune, în vara aceasta, a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a companiei de stat Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020.
Acestea se calificaseră pentru fonduri UE nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, însă implementarea lor a fost întârziată, iar Comisia Europeană nu a acceptat etapizarea.
Platforma Transocean Barents, aflată în Portul Agigea, a plecat la aproximativ 160 de km în larg, pentru a începe forajul în cadrul proiectului Neptun Deep, o investiție care ajunge la 4 miliarde de euro.
Electrica anunță că, în urma unor verificări interne în cadrul filialei sale Electrica Serv, au fost identificate anumite neconcordanțe în procesele de plată, iar din informațiile deținute, suma aflată în verificare nu depășește 1 milion de euro.
Ministerul Energiei a lansat platforma https://aprindemlumina.gov.ro/, care oferă acces la informații importante despre companiile din sectorul energetic în care statul este acționar unic sau majoritar.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz conduc în clasamentul primelor 10 întreprinderi publice care au repartizat dividende sau vărsăminte din profit către bugetul de stat în anul 2023, conform Raportului anual privind activitatea întreprinderilor publice pentru anul 2023, întocmit de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
Compania GES Energy Trade., entitate din Republica Moldova în care Simtel deține o participație de 42,7%, a obținut de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) licența de furnizare a energiei, valabilă până la data de 03.03.2035.