Acțiunile și prețul petrolului scad la nivel mondial după avertismentul lui Trump privind majorarea tarifelor pentru bunurile chineze

Acțiunile și prețul petrolului scad la nivel mondial după avertismentul lui Trump privind majorarea tarifelor pentru bunurile chineze
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2019

Piețele financiare au reacționat negativ, luni, la nivel mondial, după ce președintele american Donald Trump a sporit în mod neașteptat presiunile asupra Chinei pentru încheierea unui acord comercial, anunțând că la sfârșitul acestei săptămâni va majora tarifele aplicate bunurilor chineze, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Războiul comercial a provocat ambelor părți pierderi de ordinul miliardelor de dolari, precum și daune colaterale economiilor dependente de exporturi și companiilor, din Japonia și până în Germania, scrie News.ro.

Acțiunile din China au coborât cu peste 6%, iar contractele futures din SUA cu circa 1,6%.

Israelul a oprit cu rachete un atac cibernetic CITEȘTE ȘI Israelul a oprit cu rachete un atac cibernetic

Prețurile petrolului au scăzut, iar yuanul chinezesc s-a depreciat puternic în timpul weekendului.

În Europa, indicele DAX al bursei din Frankfurt este în scădere cu 1,7%, FTSE 100 al bursei din Londra ccrește cu 0,4%, dar CAC 40 al bursei din Paris scade cu 1,9%. Indicele european Stoxx 600 este în coborâre cu 1,2%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 1,4%, în timp ce indicele IBEX al bursei in Madrid este în declin cu 1,27%.

Trump a escaladat puternic tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lunii, cu mesaje pe Twitter în care a afirmat că negocierile sunt prea lente și că vineri va majora tarifele pentru bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari, de la 10% la 25%. Președintele a mai afirmat că în curând va impune tarife de 25% pentru alte bunuri în valoare de 325 de miliarde de dolari.

Tweet-urile au agitat piețele, care au beneficiat de o atmosferă calmă în ultima perioadă datorită datelor referitoare la creșterea economică din China și Statele Unite și a comentariilor lui Trump și ale altor oficiali americani, potrivit cărora negocierile comerciale decurg bine.

Publicația Wall Street Journal a relatat luni că autoritățile chineze se gândesc să anuleze o vizită la Washington care ar fi trebuit să aibă loc în această săptămână.

Indicele MSCI al acțiunilor din regiunea Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a scăzut cu 1,9%.

În China, declinul acțiunilor a avut loc chiar dacă banca centrală a anunțat luni că reduce cerințele pentru rezervele minime obligatorii ale băncilor mici, pentru a susține creditarea firmelor mici și mijlocii.

Yuanul offshore a scăzut la 6,8215 unități pentru un dolar, cel mai redus nivel atins după 10 ianuarie, dar apoi a recuperat o parte din pierderi. Yuanul continental a coborât cu aproape 1%, la 6,7980 unități pentru un dolari, revenind apoi la 6,7805 unități pentru un dolar.

Piețele financiare japoneze vor fi închise până marți pentru o sărbătoare națională, dar contractele futures pentru indicele Nikkei 225 au scăzut cu 1,9%.

Euro a scăzut cu sub 0,1%, la 1,1193 dolari pe unitate, iar indicele dolarului, care măsoară evoluția dolarului față de șase valute importante, a avansat cu 0,06%, la 97,579.

Prețul petrolului Brent a scăzut cu 2,2%, la 69,28 dolari pe baril.

Cotația aurului spot a urcat cu 0,25%, la 1.282,20 dolari uncia.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret