Administrația Biden a cerut Arabiei Saudite să-și amâne cu o lună decizia privind producția de petrol, dar a fost refuzată

Administrația Biden a cerut Arabiei Saudite să-și amâne cu o lună decizia privind producția de petrol, dar a fost refuzată
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2022

Administrația Biden a cerut Arabiei Saudite, liderul de facto al grupului producătorilor de petrol OPEC, să-și amâne cu o lună decizia privind producția de petrol, dar a fost refuzată, a anunțat regatul într-un comunicat, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Saudiții au refuzat acest lucru, iar la începutul lunii octombrie OPEC+, care include și exportatori de petrol din afara OPEC, precum Rusia, a anunțat cea mai mare reducere a livrărilor de țiței din 2020, cu 2 milioane de barili pe zi, începând din noiembrie, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Guvernul va compensa cu până la 30% facturile la energie și gaz pentru firmele implicate în turism, alimentație și organizări de evenimente CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va compensa cu până la 30% facturile la energie și gaz pentru firmele implicate în turism, alimentație și organizări de evenimente

Asta înseamnă oferte mai reduse și prețuri mai mari într-o perioadă de inflație deja ridicată și îngrijorări legate de o recesiune globală, ceea ce i-a înfuriat pe parlamentarii americani, care cer acum o ”reevaluare” a relațiilor cu regatul saudit.

Cererea Casei Albe însemna amânarea deciziei referitoare la producție până după alegerile intermediare din SUA.

Într-o declarație datată miercuri, guvernul saudit și-a apărat decizia și a spus că toate deciziile OPEC se bazează pe previziuni și nevoi economice.

”Guvernul Regatului a clarificat prin consultarea sa continuă cu administrația SUA că toate analizele economice indică faptul că amânarea deciziei OPEC+ cu o lună, conform celor sugerate, ar fi avut consecințe economice negative”, se arată în comunicat.

Răspunzând afirmațiilor saudite, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a reformulat și a acuzat regatul că ajută la veniturile Rusiei și că împiedică impactul sancțiunilor occidentale asupra Moscovei pentru războiul din Ucraina.

”În ultimele săptămâni, saudiții ne-au transmis – în mod privat și public – intenția lor de a reduce producția de petrol, despre care știau că va crește veniturile Rusiei și va reduce eficacitatea sancțiunilor. Aceasta este o direcție greșită. Am prezentat Arabiei Saudite o analiză pentru a arăta că nu există nicio bază de piață pentru a reduce obiectivele de producție și că ar putea aștepta cu ușurință următoarea reuniune a OPEC pentru a vedea cum evoluează lucrurile”, a spus Kirby.

Kirby a spus, fără să dea exemple, că alți membri OPEC s-au opus mișcării Arabiei Saudite și a reiterat angajamentul administrației Biden de a-și reexamina relația cu Riadul.

”Alte națiuni OPEC ne-au comunicat în privat că, de asemenea, nu sunt de acord cu decizia Arabia Saudită, dar s-au simțit forțate să susțină direcția Arabia Saudită”, a spus el.

”Așa cum a spus președintele, ne reevaluăm relația cu Arabia Saudită în lumina acestor acțiuni și vom continua să căutăm semne despre locul în care se află în combaterea agresiunii ruse”, a afirmat oficialul american.

Marți, președintele Joe Biden a declarat că vor exista ”consecințe” pentru reducerea producției de petrol a Arabiei Saudite, pe care regatul o realizează în coordonare cu alți membri OPEC și aliați non-OPEC precum Rusia.

Mulți oficiali din Washington au văzut acest lucru ca pe o manifestare flagrantă a susținerii Moscovei.

Franța a început să livreze gaze naturale Germaniei CITEȘTE ȘI Franța a început să livreze gaze naturale Germaniei

Parlamentarii americani au cerut reducerea vânzărilor militare către Arabia Saudită, principalul cumpărător de arme din America, și încurajează adoptarea unei legislații antitrust care ar urmări OPEC.

Riadul a respins acuzațiile că ar lua măsuri motivate politic.

Guvernul Regatului Arabiei Saudite ar dori mai întâi să-și exprime respingerea totală a acestor declarații care nu se bazează pe fapte și care se bazează pe prezentarea deciziei OPEC+ scoasă din contextul său pur economic.

Această decizie a fost luată în unanimitate de toate statele membre ale grupului OPEC+”, se arată în comunicatul guvernului saudit.

”Regatul afirmă că rezultatele reuniunilor OPEC+ sunt adoptate prin consens între statele membre și că nu se bazează pe decizia unilaterală a unei singure țări. Aceste rezultate se bazează exclusiv pe considerente economice care iau în considerare menținerea echilibrului cererii și ofertei pe piețele petroliere.”

Evoluțiile evidențiază tensiunile tot mai mari din relația dintre SUA și Arabia Saudită, veche de aproape 80 de ani, deoarece ambele părți sugerează că cealaltă nu reușește să-și respecte angajamentele într-o prietenie bazată în general pe principiul energiei pentru securitate.

De asemenea, aceste evoluții subliniază cât de puțin control are Washingtonul asupra politicii energetice a Arabiei Saudite și a OPEC.

”Relația dintre Arabia Saudită și SUA s-a înrăutățit după ce OPEC+ a optat pentru reducerea cotelor de petrol – Arabia Saudită se îîndreaptă în mod clar departe de orbita SUA”, a declarat James Swanston, economist pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la compania de consultanță Capital Economics, cu sediul la Londra.

Totuși, guvernul saudit a subliniat importanța continuă a relației sale cu SUA.

”Regatul afirmă că [vede] relația sa cu Statele Unite ale Americii drept una strategică, care servește intereselor comune ale ambelor țări”, a spus acesta în comunicat.

”Regatul subliniază, de asemenea, importanța de a construi pe pilonii solizi pe care s-a sprijinit relația Arabia Saudită-SUA în ultimele opt decenii. Acești piloni includ respectul reciproc, consolidarea intereselor comune, contribuția activă la menținerea păcii și securității regionale și internaționale, combaterea terorismului și extremismului și obținerea prosperității popoarelor din regiune.”

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudita
petrol