AIE: Capacitatea noilor instalații de energie regenerabilă, în premieră peste cea a instalațiilor de energie fosilă

AIE: Capacitatea noilor instalații de energie regenerabilă, în premieră peste cea a instalațiilor de energie fosilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2016

Energia regenerabilă a ajuns la o răscruce în 2015, când capacitatea noilor instalații de energie regenerabilă a fost mai mare decât cea a instalațiilor de energie fosilă, potrivit Agenției Internaționale pentru AIE: Capacitatea noilor instalații de energie regenerabilă, în premieră peste cea a instalațiilor de energie fosilă Energie (AIE), relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit raportului AIE referitor la evoluția pe termen mediu a energie regenerabile, capacitatea de producere a energiei nepoluante a crescut cu 153 gigawați, fiind echivalentă cu 55% din capacitatea instalată totală creată anul trecut, scrie News.ro.

De asemenea, capacitatea instalată totală a energiei regenerabile a depășit-o pentru prima oară pe cea pe cărbune, potrivit AIE.

”Asistăm la o transformare a piețelor globale de energie la nivel global, condusă de energia regenerabilă și, la fel ca în alte cazuri, centrul de gravitate pentru creșterea energiei verzi se mută pe piețele emergente”, a declarat directorul general al AIE, Fatih Birol.

Raportul arată că trecerea către energia verde era deja în creștere înainte ca guvernele să convină la Paris, în decembrie, acordul pentru reduerea emisiilor de dioxid de carbon.

Energia regenerabilă va fi sursa de electricitate cu cel mai rapid ritm de creștere în următorii cinci ani, potrivit raportului.

Statul a mai pierdut un proces cu Enel, cu o miză de peste 521 milioane euro CITEȘTE ȘI Statul a mai pierdut un proces cu Enel, cu o miză de peste 521 milioane euro

AIE a majorat estimarea referitoare la ponderea energiei verzi în totalul energiei cu 13 puncte procentuale, la 42% până în 2021.

Circa 500.000 de panouri solare au fost instalate în fiecare zi în lume în 2015, se arată în raport.

Creșterea capacității de energie regenerabilă va fi susținută de scăderea costurilor, potrivit agenției.

Panourile solare vor deveni cu 25% mai ieftine într-o perioadă de cinci ani care se va încheia în 2021. În cazul prețurilor turbinelor eoliene terestre, declinul ar putea fi de 15%.

Cea mai mare creștere va avea loc, până în 2021, în patru țări, China, Statele Unite, India și Mexic.

Ritmul de creștere a energiei regenerabile în Uniunea Europeană va fi de 21% până în 2021, sub avansul de 62% din ultimii șase ani. AIE menționează ca motive creșterea lentă a cererii de energie și incertitudinile politice. Între riscurile observate de AIE se numără Brexit, măsurile Germaniei de reducere a costurilor suportate de consumatori și limitele impuse de Polonia proiectelor de energie eoliană și solară.

UE are ca obiectiv ca, până în 2030, 27% din consumul de energie să fie asigurat din surse nepoluante.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
energie fosila