AIE: Piața mondială a petrolului va înregistra un ușor excedent de aprovizionare în 2024, chiar dacă OPEC+ va mai reduce livrările

AIE: Piața mondială a petrolului va înregistra un ușor excedent de aprovizionare în 2024, chiar dacă OPEC+ va mai reduce livrările
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2023

Piața mondială a petrolului va înregistra un ușor excedent de aprovizionare în 2024, chiar dacă țările membre ale OPEC+ își prelungesc reducerile livrărilor anul viitor, a declarat marți șeful diviziei de industrie și piețe petroliere a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest moment însă, piața petrolului este în deficit, iar stocurile scad ”într-un ritm rapid”, a spus Toril Bosoni în marja unei conferințe de la Oslo, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat ca CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat ca CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor

”Stocurile globale de petrol sunt la niveluri scăzute, ceea ce înseamnă că riscați o volatilitate crescută dacă există surprize fie din partea cererii, fie din partea ofertei”, a adăugat ea.

OPEC+ urmează să ia în considerare dacă să facă reduceri suplimentare ale livrărilor de petrol atunci când grupul se va reuni la sfârșitul acestei luni, au declarat trei surse OPEC+ pentru Reuters, după ce prețurile au scăzut cu aproximativ 16% de la sfârșitul lunii septembrie.

Prețul petrolului Brent a scăzut la aproximativ 82 de dolari pe baril, de la un maxim din 2023 atins în septembrie, de aproape 98 de dolari.

Îngrijorarea cu privire la cerere și un posibil excedent anul viitor au exercitat presiuni asupra prețurilor, în ciuda sprijinului din partea reducerilor OPEC+ și a conflictului din Orientul Mijlociu.

Românii plătesc cu 20% în plus pe mașini second-hand care au daune ascunse de aproape 4.000 de euro și 85.000 de km dați înapoi CITEȘTE ȘI Românii plătesc cu 20% în plus pe mașini second-hand care au daune ascunse de aproape 4.000 de euro și 85.000 de km dați înapoi

Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+ au promis deja reduceri totale ale livrărilor de petrol de 5,16 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5% din cererea globală zilnică, într-o serie de pași care au început la sfârșitul anului 2022.

Reducerile includ 3,66 milioane bpd de către OPEC+ și reduceri suplimentare voluntare din partea Arabiei Saudite și Rusiei.

La ultima sa întâlnire de politică din iunie, OPEC+ a convenit asupra unui acord larg pentru limitarea ofertei în 2024, iar Arabia Saudită a promis o reducere voluntară a producției pentru iulie de 1 milion de barili pe zi, pe care a prelungit-o până la sfârșitul lui 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol