AIEA și-a îmbunătățit estimările privind energia nucleară, pentru prima dată după Fukushima

AIEA și-a îmbunătățit estimările privind energia nucleară, pentru prima dată după Fukushima
scris 17 sep 2021

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a îmbunătățit estimările privind expansiunea globală a energiei mondiale, pentru prima dată în ultimii 10 ani, transmite DPA.

Dezastrul care a avut loc în data de 11 martie 2011 la centrala nucleară Fukushima Daiichi, din Japonia, a pus o frână în dezvoltarea sectorului energie nucleare, scrie Agerpres.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Cu toate acestea, pentru eliminarea combustibililor fosili în lupta schimbărilor climatice, multe țări se gândesc acum să se îndrepte spre energia nucleară, a apreciat joi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit celui mai optimist scenariu prezentat de AIEA, capacitățile globale de producție a energiei nucleare ar putea să se dubleze, până la 792 de Gigawați în 2050, ceea ce ar reprezenta un plus de 10% comparativ cu prognozele de anul trecut. Potrivit AIEA, acest lucru va putea fi atins grație noilor tehnologii din sectorul energiei nucleare. Acestea includ producția de hidrogen și utilizarea unor reactoare mai avansate.

Conform unui scenariu mai conservator al AIEA, capacitățile globale de producție a energiei nucleare ar urma să rămână aproximativ la același nivel de 392 de Gigawați.

Anul trecut, aproximativ 10% din energia electrică la nivel mondial a fost produsă în centrale nucleare. Conform scenariului optimist al AIEA, această pondere a energiei nucleare ar urma să crească ușor până la aproximativ 12% în 2050.

Chiar dacă organizația consideră energia nucleară drept o formă de energie curată, Germania și alte state au decis să elimine energia nucleară din mixul lor energetic, având în vedere riscurile de siguranță și problemele ridicate de depozitarea deșeurilor nucleare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică este o organizație internațională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state și joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară își respectă angajamentele asumate.

viewscnt
Afla mai multe despre
aiea
energie nucleara