Alexandru Stănescu, propunerea PSD pentru șefia ANRE. Explicația: Este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare!

Alexandru Stănescu, propunerea PSD pentru șefia ANRE. Explicația: Este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare!

Alexandru Stănescu

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2021

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că grupul parlamentar al PSD îl propune pe fratele lui Paul Stănescu, Alexandru Stănescu, ca președinte al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE). Liderul PSD a explicat că a contat foarte mult faptul că Alexandru Stănescu este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de la alegerile parlamentare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Aceasta este propunerea noastră. Este un fost parlamentar, m i se pare că două mandate, a fost și președinte de comisie. A fost și la comisia de agricultură”, a spus Ciolacu. Ciolacu a mai spus: ”A contat foarte mult că este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare”. Întrebat dacă toți cei care nu au avut loc pe listele de la parlamentare se vor regăsi în funcții în agenții, Ciolacu a declarat că este vorba de acei foști parlamentari cu experiență, scrie News.ro.

Premier Energy preia două companii din domeniul energiei, inclusiv Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile CITEȘTE ȘI Premier Energy preia două companii din domeniul energiei, inclusiv Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile

Marian Neacșu de la PSD, proaspăt numit în funcția de secretar general al Guvernului Ciucă, și-a dat demisia din postul de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, una dintre cele mai bănoase și influente funcții de conducere din statul român, pentru care s-au purtat întotdeauna negocieri dure între partide, dar și în interiorul acestora. Astfel, poziția sa din Comitet a rămas vacantă, confirmându-se informațiile transmise anterior de Profit.ro.

Asta în condițiile în care, anul viitor, vor expira mandatele deținute de alți 4 șefi ai Autorității, iar importanța instituției se va menține la cote și mai înalte decât de obicei, din cauza crizei din sector, care cel mai probabil se va prelungi și în 2022.

"Vă informăm că, începând cu data de 21 decembrie 2021, se vacantează funcția de membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a demisiei transmise de domnul Neacșu Marian, înregistrată la ANRE cu nr. 147046/08.12.2021, atașată prezentei", se arată într-o notificare transmisă de către președintele Autorității, Dumitru Chiriță, către șeful Senatului, Florin Cîțu.

Potrivit declarațiilor de avere publice, membrii simpli ai Comitetului de Reglementare al ANRE au salarii anuale nete de aproape 521.000 de lei, adică aproximativ 43.500 de lei pe lună (cam 8.700 euro), în timp ce secretarul general al Guvernului câștigă circa 154.000 de lei pe an, respectiv 12.800 de lei pe lună (2.560 euro) – cu 70% mai puțin.

Marian Neacșu a fost numit inițial de către Parlament membru în Comitet și vicepreședinte al Autorității în vara anului 2019. Numirea sa a fost atacată de USR la Curtea Constituțională, cu argumentul că legislația de funcționare a ANRE nu permite persoanelor condamnate penal să fie membri ai Comitetului de Reglementare, Neacșu primind în februarie 2016 o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiindcă și-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar. CCR a respins însă sesizarea de neconstituționalitate.

Noul șef social-democrat al SGG a fost vicepreședinte ANRE până în vara anului trecut, când a fost înlocuit cu Mircea Man de la PNL și a trecut pe poziția de membru simplu al Comitetului. Mandatul său în conducerea ANRE este valabil până în 2025. Secretarul general al Guvernului are rang de ministru, iar legislația în vigoare prevede că funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcție publică de autoritate.

PROFIT NEWS TV Casiana Fometescu, Fondator Carbon Expert: Reformele Comisiei Europene au dus la scumpirea certificatelor de carbon CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Casiana Fometescu, Fondator Carbon Expert: Reformele Comisiei Europene au dus la scumpirea certificatelor de carbon

În prezent, compoziția politică a Comitetului de Reglementare este drastic dezechilibrată în favoarea PSD. Pe lângă Neacșu, președintele ANRE (Dumitru Chiriță) și membrii simpli ai Comitetului Cornelia Sulger și Valeriu Steriu au fost sprijiniți de către social-democrați la numirea în funcții, iar un alt membru, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, a avut sprijinul ALDE, partid care a făcut coaliție de guvernare cu PSD până la finalul lui 2019.

PNL îl are doar pe vicepreședintele ANRE Mircea Man, iar celălalt vicepreședinte (Zoltan Nagy-Bege) beneficiază de sprijinul UDMR.

Anul viitor expiră mandatele a patru dintre membrii actuali ai Comitetului de reglementare al ANRE, numiți în 2017. Este vorba despre președintele Dumitru Chiriță și de vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege, precum și de membrii simpli Cornelia Sulger și Gheorghe-Gabriel Gheorghe. Celălalt vicepreședinte, Mircea Man, precum și Valeriu Steriu au mandate valabile până în 2025.

Legea de organizare a ANRE prevede că, în cazul încetării mandatului înainte de termen, se procedează la numirea unei alte persoane pentru funcția vacantă, pe durata rămasă din mandat. Numirea se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului și a Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcției. 

Comisiile reunite efectuează selecția propunerilor dintr-o listă care conține un număr mai mare de candidați decât numărul membrilor ce urmează a fi numiți. Numirea efectivă se face de către Parlament, în ședință comună a celor două Camere.

Legea stipulează că membrii Comitetului de Reglementare trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale.

Tot acolo se mai prevede că membrii Comitetului de Reglementare acționează în mod independent de orice interes al participanților la piața de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită și nu acceptă instrucțiuni directe din partea vreunei entități publice ori private în îndeplinirea atribuțiilor de reglementare care le revin, nu desfășoară activități cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, cu excepția celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu dețin acțiuni sau părți sociale și nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăți. 

VIDEO Cîțu își pregătește cafeaua ascultând „I am on vacation” CITEȘTE ȘI VIDEO Cîțu își pregătește cafeaua ascultând „I am on vacation”

Potrivit declarațiilor de avere publice, președintele ANRE a câștigat anul trecut din salariu suma totală de 707.000 lei, în medie circa 59.000 lei pe lună (circa 12.000 euro), iar veniturile anuale ale unui vicepreședinte ANRE au fost în 2020 de 610.105 lei, în medie 50.800 lei pe lună (peste 10.000 euro).

Anul acesta, ANRE a avut un buget de cheltuieli curente de aproape 146 milioane lei, cu cheltuieli de personal de peste 112 milioane lei, la venituri totale de circa 143 milioane lei, încasate în proporție covârșitoare din contribuții, tarife și taxe de autorizare achitate de către jucătorii din industria energetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru stănescu
anre