Siderurgia est-europeană a miliardarului Gupta, inclusiv fostul Sidex Galați din România, evaluată la valoare negativă. Grupul GFG Alliance nu recunoaște cifrele

Siderurgia est-europeană a miliardarului Gupta, inclusiv fostul Sidex Galați din România, evaluată la valoare negativă. Grupul GFG Alliance nu recunoaște cifrele

Sanjeev Gupta

scris 29 mar 2021

O echipă de consilieri care lucrează la un plan de restructurare a grupului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, fostul Sidex, echipă care a realizat o estimare preliminară a valorii nete a activelor grupului, ținând cont și de datoriile acestuia, a apreciat că operațiunile siderurgice ale GFG Alliance din Europa de Est, din care cele mai importante sunt cele din România și Cehia, ar avea o valoare negativă, de -1,6 miliarde dolari, scrie Financial Times.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

UPDATE Marți, ora 12.06 Grupul GFG a transmis o declarație care poate fi citită mai jos.

Per total, fără a lua în considerare operațiunile industriale ale GFG Alliance din SUA și India, echipa de consilieri a estimat valoarea netă a activelor grupului lui Gupta din Marea Britanie, Europa și Australia la numai 123 milioane dolari. Estimarea, care este una preliminară, a luat în calcul datorii ale grupului de peste 3,5 miliarde dolari. Echipa încearcă în continuare să înțeleagă starea exactă a activelor lui Gupta, precizează publicația britanică.

"Acestea nu sunt cifre ale companiei și, în consecință, nu le recunoaștem", a transmis însă, în replică, GFG Alliance.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

UPDATE Declarație a grupului GFG:

"Cele mai multe dintre afacerile aflate în portofoliul global al GFG Alliance au performanțe bune și generează fluxuri pozitive de numerar, susținute de îmbunătățirile operaționale pe care le-am realizat și de piețele puternice ale oțelului, aluminiului și minereului de fier.

Operațiunile noastre siderurgice cu fluxuri primare precum și cele de minerit din Europa și Australia înregistrează profituri record. Avem fonduri adecvate pentru nevoile noastre actuale.

Facem pași prudenți în portofoliul nostru global pentru a ne gestiona resursele, în timp ce încercăm să negociem un moratoriu formal cu administratorii Greensill și să refinanțăm afacerile.

Suntem în dialog permanent cu angajații noștri, sindicatele, clienții, furnizorii și guvernele pentru a-i menține informați și pentru a explora modalități prin care putem lucra împreună în situația actuală".

Gupta a cerut săptămâna trecută un împrumut de urgență de la statul britanic în valoare de 170 milioane lire sterline pentru salvarea business-urilor sale din Marea Britanie, însă a fost refuzat, conform The Guardian.

Pe de altă parte, potrivit presei britanice, Guvernul de la Londra este pregătit să acorde sprijin grupului lui Gupta pentru ca acesta să mențină activitatea și locurile de muncă din Regatul Unit, însă doar cu condiția recunoașterii oficiale a stării de insolvență a acestuia, care presupune numirea unui administrator special guvernamental care să supravegheze operațiunile diviziei britanice a GFG Alliance. Statul britanic a salvat în mod similar în 2019 concernul British Steel.

Ideea planului de restructurare a apărut după ce principalul furnizor de credite de capital de lucru al GFG Alliance, compania financiară Greensill Capital a omului de afaceri australian Lex Greensill, a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse.

Greensill a depus recent un document la tribunal în care afirma că GFG Alliance, principalul său client, se confruntă cu "dificultăți financiare severe". În document se menționa că grupul lui Gupta a trimis pe 7 februarie o scrisoare către Greensill în care scrie că, dacă Greensill nu îi va mai furniza finanțare pentru capital de lucru, se va "prăbuși în insolvență". Tot acolo, Greensill mai afirma că a încetat să finanțeze GFG Alliance la începutul lunii martie, moment din care grupul-mamă al Liberty Galați ar fi început să înregistreze restanțe la obligațiile sale de plată. Greensill și-a evaluat expunerea totală pe grupul lui Gupta la peste 5 miliarde dolari.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Datele raportate registrului comercial al Marii Britanii arată că, în urmă cu un an, la 30 martie 2020, deținerile entității juridice Liberty Holdco Galați & Skopje Limited, acționarul unic direct al Liberty Galați, erau estimate la valoarea de 10 milioane euro, aici intrând participațiile la Liberty Galați, Liberty Skopje, Romportmet Galați (88% din capital) și Comvex Constanța (28%).

Medic, despre vacanța care urmează: E o vacanță de stat în casă! CITEȘTE ȘI Medic, despre vacanța care urmează: E o vacanță de stat în casă!

Potrivit celor mai recente date raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP), la finalul anului 2019, Liberty Galați SA avea capitaluri totale de circa 1,52 miliarde lei și datorii de peste 2,31 miliarde lei. Fostul Sidex a terminat anul respectiv cu profit net de 28,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 5 miliarde lei și cu un număr mediu de mai mult de 5.000 de salariați.

Compania gălățeană a fost marcată la începutul anului de demisia fostului director general Bogdan Grecu, survenită după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale față de fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, precum și față de o "persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare".

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty
liberty house
gfg allance
greensill
sanjeev gupta
otel
liberty galati