Un fost manager de rezervă valutară cu 9 ani experiență la BNR se ocupă de finanțarea preluării Exxon România de către Romgaz: Credit sindicalizat și obligațiuni externe

Un fost manager de rezervă valutară cu 9 ani experiență la BNR se ocupă de finanțarea preluării Exxon România de către Romgaz: Credit sindicalizat și obligațiuni externe

Marius Aristotel Jude (stânga), directorul general al Romgaz, și Răzvan Popescu, directorul economic al companiei

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 apr 2021

Romgaz este pregătită să preia subsidiara românească a gigantului american ExxonMobil, ce deține 50% din drepturile concesiunii perimetrului de gaze naturale offshore de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanțare va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, care vor consta cel mai probabil într-un credit bancar sindicalizat și într-o emisiune externă de obligațiuni, apetitul pieței pentru finanțarea acestui proiect fiind neașteptat de mare, au transmis oficialii companiei de stat.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

La finalul lunii trecute, Romgaz a depus ofertă angajantă de preluare integrală a ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

"Romgaz este pregătită să asigure, printr-un consorțiu de bănci, finanțarea necesară realizării acestui proiect. Plata participației va fi asigurată atât din surse proprii, cât și din surse atrase, condiționat de acceptarea ofertei noastre de către Exxon. Compania este pregătită pentru un astfel de proiect și suntem încrezători că viața corporativă a Romgaz se va schimba, fiind pentru prima dată când Romgaz atrage o astfel de finanțare, destul de substanțială", a spus directorul general al Romgaz, Marius Aristotel Jude.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Alături de Jude, la conferință a participat Răzvan Popescu, noul director economic al Romgaz, numit în funcție în decembrie anul trecut. Popescu a fost timp de aproape 9 ani, începând din mai 2012, manager și trader la Serviciul de administrare a rezervelor internaționale din cadrul Direcției Operațiuni de Piață a Băncii Naționale a României (BNR). Ultima poziție a sa la banca centrală a fost cea de arbitragist principal.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Potrivit CV-ului, el a avut ca atribuții la Banca Națională efectuarea de tranzacții pe piețele financiare internaționale în conformitate cu strategia de administrare a rezervelor internaționale a BNR, efectuarea de tranzacții de cumpărare/vânzare de obligațiuni denominate în valutele din componența rezervelor internaționale, tranzacții de plasare/atragere de depozite, tranzacții de schimb valutar, monitorizarea permanentă a evoluțiilor piețelor financiare, analiza deciziilor de politică monetară ale băncilor centrale relevante, propunerea de soluții de investire cu respectarea limitelor aferente de risc, managementul activ al portofoliilor aflate sub administrarea BNR, întocmirea de materiale în sprijinul deciziilor Comitetului de administrare a rezervelor internaționale și Consiliului de Administrație al BNR și participarea la elaborarea strategiei de administrare a rezervelor internaționale.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Răzvan Popescu a declarat că, dacă ExxonMobil va accepta oferta Romgaz, partea de finanțare va fi condiționată de aspecte precum în ce jurisdicție vor fi plătiți banii aferenți tranzacției, în ce monedă se va agrea să se facă plata și altele, momentan necunoscute, la care compania va trebui să se adapteze.

Dacia anunță lansarea pre-comenzilor pentru Spring, mașina poate fi cumpărată cu sub 10.000 de euro, dacă ai subvenție de la stat CITEȘTE ȘI Dacia anunță lansarea pre-comenzilor pentru Spring, mașina poate fi cumpărată cu sub 10.000 de euro, dacă ai subvenție de la stat

"Luăm în calcul un mixt de finanțare, compus din surse proprii, precum și un credit sindicalizat și o emisiune de bonduri, pentru a finanța CAPEX-ul (cheltuielile de capital – n.r.) viitor. Am văzut în piață un apetit de finanțare pentru acest proiect neașteptat de mare, atât din partea consorțiilor bancare românești, cât și a celor străine",  a arătat directorul financiar al Romgaz.

Chestionat în legătură cu politica statului de a lua prelua integral la buget sub formă de dividende câștigurile celor mai profitabile companii de stat, el a spus că, pentru o companie ca Romgaz, ar fi bine ca dividendele să se mărginească la nivelul minim impus de legislația în vigoare, de 50%. 

"Pentru o companie ca noi, care va avea această potențială investiție la acest nivel foarte mare, ar fi o gură de aer măcar să rămână la 50%", a spus Popescu.

Percheziții DNA la mai multe sedii ale Jandarmeriei, într-un dosar care vizează organizarea unui concurs de trecere în corpul ofițerilor CITEȘTE ȘI Percheziții DNA la mai multe sedii ale Jandarmeriei, într-un dosar care vizează organizarea unui concurs de trecere în corpul ofițerilor

El a subliniat că momentul actual este foarte propice pentru atragerea de finanțări din piață.

"În acest moment, ratele de dobândă din toată zona euro ne ajută foarte mult, Euriborul este aproape de zero. În acest moment, a avea cash și a nu-l utiliza pentru investiții înseamnă să nu faci nimic cu el. Dobânzile financiare sunt extrem de oportune în acest moment și este foarte multă lichiditate în piață, mai ales în zona euro", a declarat directorul economic al Romgaz.

Întrebat despre necesarul de finanțare pentru preluarea Exxon România, Popescu a spus că Romgaz s-a adresat unui număr de 3 bănci globale de investiții pentru a obține simulări de credit, precizând că rezultatele simulărilor sunt confidențiale, la fel ca valoarea ofertei de preluare înaintate de companie.

Ford confirmă că modelul Puma, produs la Craiova, a ajuns cel mai bine vândut din gamă CITEȘTE ȘI Ford confirmă că modelul Puma, produs la Craiova, a ajuns cel mai bine vândut din gamă

"În general, pentru a putea emite bonduri pe piața internațională, trebuie să ai rating de la cel puțin 2 agenții majore. Noi acum suntem în analiză, să vedem care dintre cele 3 mari agenții (Fitch, Moody’s și Standard&Poor’s – n.r.). Sunt și anumite cutume, sunt și anumite preferințe. Unele agenții de credit ar putea oferi un rating mai bun sectorului de țiței și gaze, nu e o chestie chiar așa ușoară. Vom hotărî împreună cu un consultant de rating de credit. A putea atribui un rating de credit companiei Romgaz și a putea astfel emite obligațiuni externe ar fi un mare succes atât pentru România, cât și pentru Romgaz", a mai spus Răzvan Popescu. 

El a precizat că ideea Romgaz este de a finanța o parte din achiziția ExxonMobil România printr-un credit sindicalizat, iar ulterior să fie emise bonduri.

"Acum rămâne să discutăm și noi cu consultantul financiar și în general cu băncile de investiții cum ar fi mai bine, pentru că sunt mai multe tipuri de emisiuni de obligațiuni, poți să faci de exemplu EMTN-uri (Euro Medium Term Notes – n.r.), ca să poți să te finanțezi exact în momentul în care ai nevoie de bani. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla la Banca Centrală Europeană, ce decizii vor lua despre rata de dobândă și dacă va fi inflație în continuare. Adică deja sunt anumite decizii care se pot modifica. Noi acum ne uităm la toate opțiunile și va trebui să o alegem pe cea mai eficientă și cea mai ieftină", a conchis directorul economic al Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz exxonmobil neptun deep
gaze naturale marea neagra
legea offshore
finantare romgaz preluare exxon