ANRE a aprobat noul plan pe zece ani al Transelectrica de dezvoltare a rețelei de transport de energie electrică

ANRE a aprobat noul plan pe zece ani al Transelectrica de dezvoltare a rețelei de transport de energie electrică
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport (RET) pentru perioada 2016 - 2025, elaborat de compania de stat Transelectrica, proiect ce presupune investiții de 5 miliarde lei (circa 1,1 miliarde euro) care nu are, încă, o planificare clară a surselor de finanțare, potrivit datelor publicate de companie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Planul nu reprezintă o noutate, în condițiile în care compania de stat elaborează la fiecare doi ani un astfel de plan de dezvoltare pentru următorii zece ani succesivi, scrie News.ro.

Transelectrica este un monopol al transportului de electricitate din România între producători și distribuitori. Compania este controlată de Ministerul Economiei și a fost criticată în ultimii ani pentru lipsa investițiilor în modernizarea rețelelor.

Compania susține că planul va fi finanțat printr-un “mix adecvat și echilibrat”, “cu considerarea tuturor opțiunilor și instrumentelor oferite atât de piața financiară, cât și de programele de finantare nerambursabilă operate de Uniunea Europeană”, fără a da detalii clare despre sursle de finanțare și despre planificarea anuală a investițiilor.

„Valoarea totală a investițiilor planificate pe orizontul Planului de dezvoltare RET este estimată la circa 5 miliarde lei. Valoarea menționată nu include investițiile de racordare la RET a noilor utilizatori, finanțarea acestor investiții fiind asigurată prin tariful de racordare plătit de utilizatorul racordat”, a precizat Transelectrica, într-un comunicat transmis marți Bursei de Valori București (BVB).

EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume

Între prioritățile planului de dezvoltare a rețelei electrice pentru perioada 2016 - 2025 sunt construcția de linii noi și retehnologizarea stațiilor existente, creșterea capacității de interconexiune, dar și creșterea capacității de transport între în Dobrogea, unde există un excedent mare de producție de electricitate după construirea de parcuri eoliene, și restul Sistem Energetic Național interconectat, potrivit Transelectrica.

Alte obiective ale planului sunt siguranța alimentării consumului din zone deficitare și retehnologizarea și modernizarea stațiilor existente.

"Astfel, la finalul anului 2025, Transelectrica va opera un parc de echipamente adus la zi din punct de vedere tehnologic, cu grad înalt de fialibilitate și eficiență energetică", arată compania.

Planul include și proiectele declarate de interes comun european, incluse în cea de a doua listă de proiecte europene a UE, precum linia electrică de 400 kV Smârdan - Gutinaș, linia de 400 kV Cernavodă - Stâlpu, linia de 400 kV dintre România și Serbia, pe ruta Reșița – Pancevo, linia de 400 kV Porțile de Fier – Reșița, extinderea stației 220/110 kV Reșița prin construcția stației noi de 400 kV și construirea stațiilor de 400 kV Timișoara și Săcălaz.

Transportatorul național de electricitate urmează să planifice acest plan de dezvoltare în funcție de stadiul actual și de evoluția prognozată a consumului, a parcului de producție și a schimburilor de energie electrică.

Transelectrica, societate listată la Bursa de Valori București, are o valoare de piață de 2,1 miliarde lei (c483 milioane euro), la prețul de închidere de luni, de  29,30 lei/acțiune. Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deține 58,7% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
transelectrica