ANRE ieftinește electricitatea livrată ziua și o scumpește pe cea "nocturnă", pentru centralele în cogenerare

ANRE ieftinește electricitatea livrată ziua și o scumpește pe cea "nocturnă", pentru centralele în cogenerare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 oct 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a redus cu 5,6% prețul reglementat fără TVA al energiei electrice livrate ziua, pe bază de contracte reglementate, de centralele în cogenerare beneficiare de bonus, și a majorat în schimb cu 19,3% prețul corespunzător al energiei livrate pe timp de noapte de aceste centrale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit unui ordin al ANRE, prețul reglementat al energiei livrate ziua de centralele în cogenerare beneficiare de bonus se va reduce cu 5,6% de la 1 ianuarie 2016, de la 169,30 la 159,77 lei/MWh.

În schimb, prețul reglementat al energiei electrice livrate noaptea de centralele în cogenerare beneficiare de bonus se va majora, de anul viitor, cu 19,3%, de la 98,43 la 117,48 lei/MWh.

Prețul de referință pentru energia electrică produsă de centralele în cogenerare, precum și cel practicat de producătorii de energie electrică și termică ce dețin numai unități de cogenerare nedispecerizabile, vor rămâne neschimbate în 2016, la nivelul de 145,68 lei/MWh.

Potrivit legislației în vigoare, centralele producătoare de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență care nu reușesc să-și vândă integral electricitatea produsă pe piața concurențială pot comercializa cantitățile rămase de energie electrică prin contracte reglementate, în limita cererii de energie electrică aferentă contractelor reglementate.

Prețul de vânzare al energiei electrice produse în cogenerare de înaltă eficiență, prin contracte reglementate, este stabilit anual prin ordin al președintelui ANRE la nivelul a 90% din prețul mediu de tranzacționare a energiei electrice realizat în anul anterior pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la bursa de energie OPCOM.

"În cazul în care oferta de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență pentru a fi comercializată prin contracte reglementate este mai mare decât cererea de energie electrică aferentă acestor contracte, cantitatea de energie electrică preluată prin contracte reglementate în cazul fiecărui producător se ajustează cu raportul dintre cantitatea de energie electrică necesară contractelor reglementate și cantitatea de energie electrică totală solicitată de producători a fi comercializată prin aceste contracte", se stipulează în HG nr. 1.215/2009 privind schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență.

Schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență a instituit un mecanism de sprijin prin care se urmărește acoperirea diferenței dintre costul producerii energiei în cogenerare și prețul de vânzare al acesteia, fiind de fapt o formă de subvenționare a CET-urilor care alimentează cu energie termică sistemele de încălzire centrală.

Valoarea bonusurilor ce se acordă anual este stabilită de ANRE și este suportată pe facturi de toți consumatorii de energie electrică. Circa 50 de centrale în cogenerare beneficiază de aceste bonusuri.

Contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență a fost redusă, de la 1 ianuarie 2014, cu 20,43%, de la 23,1 la 18,3 lei/MWh, și cu încă 46% de la 1 iulie 2014, la 9,96 lei/MWh. Ulterior, de la 1 ianuarie anul acesta, taxa a fost majorată cu peste 80%, la 18,1 lei/MWh. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cogenerare de inalta eficienta
taxa de cogenerare
bonus cogenerare
cet-uri
anre