Cheltuielile de capital ale Autorității Naționale în Domeniul Energiei (ANRE) sunt aprobate prin ordin al președintelui ANRE indiferent de valoarea lor, a decis comisia de Industrii a Camerei Deputaților, votând un amendament propus de PSD prin care se introduce o derogare de la prevederile Legii nr.500/2002 privind finanțele publice.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată în ceea ce privește proiectul de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE, amendat de comisie. Camera decizională este Senatul.
Președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a justificat introducerea acestui amendament în vederea asigurării autonomiei și independenței Autorității.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
“Trebuie să nu-i limităm autonomia și independența. Nimeni nu trebuie să intervină pe costurile ANRE. Cine să intervină? Guvernul?!”, a declarat Iancu.
Un alt articol prevede ca ANRE, în exercitarea atribuțiilor sale, nu poate fi limitată de nici o altă instituție.
Totodată, membrii Comisiei au decis că ANRE poate avea în proprietate locuințe de serviciu destinate salariaților, acordate în regim de închiriere, potrivit prevederilor legale și ale regulamentului de atribuire aprobat prin ordin al președintelui ANRE. „În aceste condiții, o locuință de serviciu poate constitui un factor motivațional în vederea relocării personalului de specialitate”, se precizează în motivarea inițiatorilor.
“Nu avem intenția să achiziționăm apartamente sau locuințe de serviciu. ANRE a moștenit 9 locuințe de serviciu în București, pe care le avem dar nu le putem folosi. Din mai multe rapoarte, Curtea de Conturi e de părere că nu le putem folosi ca locuințe de serviciu”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
Reprezentanții opoziției au solicitat ca aceasta prevedere să fie aplicabilă doar acestor apartamente, propunere acceptată de președintele Iulian Iancu, în pofida faptului că acesta s-a pronunțat pentru “oferirea unui set mai mari de facilități” angajaților ANRE.
În declarațiile făcute după adoptarea OUG 114, guvernanții susțineau că sumele încasate din contribuția de 2% vor fi utilizate de ANRE pentru protejarea consumatorilor vulnerabili.
În plus, în momentul în care, în decembrie 2018, anunțase o majorare de doar două ori a "contribuției" percepute de la companii (anulată de creșterea de 20 de ori din OUG 114), ANRE preciza că "în cursul anului 2019, va începe edificarea unei construcții pasive cu destinația sediu, în care să-și poată desfășura activitatea toți angajații Autorității, fapt care conduce implicit la posibilitatea ca orice persoană fizică sau juridică sau operator economic aflat în sfera de reglementare a instituției să poată avea acces mai facil (prin existența unei singure locații) la ANRE. Finanțarea acestui obiectiv de investiții se asigură integral din veniturile proprii ale ANRE, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație", se arată în nota de justificare a proiectului ANRE privind tarifele și contribuțiile bănești care vor fi percepute în 2019 de Autoritate de la entitățile aflate sub supravegherea sa.