ANUNȚ Facturi - Distribuitorii, obligați să vă citească indexurile. Primiți compensații în cazul depășirii perioadei de citire a contoarelor

ANUNȚ Facturi - Distribuitorii, obligați să vă citească indexurile. Primiți compensații în cazul depășirii perioadei de citire a contoarelor
scris 10 sep 2021

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat în dezbatere publică două proiecte de ordin privind standardele de performanță ce trebuie îndeplinite de operatorii de distribuție a energiei și a gazelor. Proiectele includ prevederi prin care obligă operatorii de distribuție la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare, în cazul clienților finali și al prosumatorilor. Operatorul de distribuție a gazelor este obligat să transmită utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensații pentru nerespectarea prevederilor.

"ANRE a publicat pe pagina proprie de internet, în vederea consultării publice, două proiecte de ordin referitoare la standardele de performanță ce trebuie îndeplinite de către operatorii de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice,  principalele modificări se referă la includerea unor prevederi explicite privind obligația operatorilor de distribuție referitoare la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienților finali și ai prosumatorilor, respectiv în cazul asigurării accesului utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare), precum și prevederi privind acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum", arată ANRE.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale, principalele modificări se referă la modificarea/redefinirea unor indicatori de performanță pentru activitățile relevante ale operatorului de distribuție a gazelor naturale cu privire la măsurarea gazelor naturale, periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare, regularizarea diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze distribuite, racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, precum și la modificări ale compensațiilor pe care operatorul are obligația de a le plăti pentru neîndeplinirea indicatorilor specifici, cu precizarea situațiilor în care acesta nu are obligația acordării compensațiilor, scrie News.ro.

"Totodată, a fost introdusă obligația operatorului de distribuție de a transmite utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensații pentru nerespectarea prevederilor din prezentul standard și cu privire la situațiile în care operatorul sistemului de distribuție este obligat să acorde compensații, valorile compensațiilor, modul de solicitare/acordare, precum și termenul și modalitatea de plată ale acestora", precizează autoritatea.

Americanii intenționează să se pensioneze mai devreme ca niciodată. Motivele pentru care nu mai vor să lucreze după 62 de ani CITEȘTE ȘI Americanii intenționează să se pensioneze mai devreme ca niciodată. Motivele pentru care nu mai vor să lucreze după 62 de ani

Reprezentanții ANRE consideră că modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări.

"Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va conduce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare", spun ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
index
facturi