Averea celui mai nou membru al conducerii ANRE. Din ce a trăit Iulian Iancu după ce n-a mai fost deputat

Averea celui mai nou membru al conducerii ANRE. Din ce a trăit Iulian Iancu după ce n-a mai fost deputat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 aug 2022

Cel mai nou membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fostul deputat PSD Iulian Iancu, numit în funcție în iunie 2022, a trăit anul trecut, după finalizarea mandatului de parlamentar, din consultanță și cercetare științifică, potrivit celei mai recente declarații de avere, din iulie anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Între 2004 și 2020 inclusiv, Iulian Iancu a fost deputat și președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei, poziție din care a acționat ca un veritabil "ministru din umbră" informal al PSD pe probleme energetice, având un cuvânt greu de spus la dezbaterea și aprobarea tuturor proiectelor de acte normative legate de sectorul energiei din perioada respectivă.

VIDEO Încep lucrările pe Lotul 2 din nordul Autostrăzii de Centură a Capitalei CITEȘTE ȘI VIDEO Încep lucrările pe Lotul 2 din nordul Autostrăzii de Centură a Capitalei

În 2021, când n-a mai fost deputat, Iancu a realizat venituri totale cumulate de peste 328.000 lei (în medie cam 27.300 lei pe lună), din consultanță și cercetare. De la Camera Deputaților, fostul șef al Comisiei de Industrii încasa ca parlamentar circa 142.000 lei pe an (11.800 lei pe lună).

Astfel, el a raportat pe anul trecut venituri din consultanță de 219.163 lei (în medie 18.263 lei pe lună), încasate pe un PFA înființat în decembrie 2020.

Ungaria atrage o nouă investiție gigant, pe un amplsament la un pas de România. „Noi, în Ungaria, avem un obiectiv clar de a fi o excepție locală de la recesiunea continentală.\ CITEȘTE ȘI Ungaria atrage o nouă investiție gigant, pe un amplsament la un pas de România. „Noi, în Ungaria, avem un obiectiv clar de a fi o excepție locală de la recesiunea continentală."

Iulian Iancu a mai obținut în 2021 venituri de 109.349 lei (cam 9.110 lei pe lună) din activitate de cercetare la Institutul Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" din subordinea Academiei Române, în cadrul Centrului pentru Promovarea Energiilor Regenerabile și Eficiență Energetică. Printre membrii de drept ai Consiliului Științific al Institutului se numără și guvernatorul BNR Mugur Isărescu, academician.

Iancu a realizat venituri din cercetare de la Institutul Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" și în anii anteriori, însă sumele anuale încasate au fost mult mai mici: de exemplu, 4.064 lei (2019), 12.386 lei (2018 și 2017) sau 660 lei brut (2016). 

Soția lui Iulian Iancu a încasat anul trecut venituri totale din salarii de circa 31.000 lei de la firma MAAHS Digital SRL.

România, cea mai mare scădere a producției industriale din UE CITEȘTE ȘI România, cea mai mare scădere a producției industriale din UE

Noul membru al Comitetului de Reglementare al ANRE deține, alături de familie, terenuri intravilane în suprafață totală de circa 2.500 mp în Sibiu, Mureș, Brașov și București, un apartament de 144 mp în București, o casă de 657 mp în Mediaș și bijuterii de 8.000 de euro. Iancu are un cont curent la Raiffeisen, cu sold de 201.563,7 lei, și nicio datorie.

El mai are în portofoliu acțiuni în valoare de circa 35.600 lei la Nextebank, de 814 lei la Romexterra Finance și de 87,50 lei la Azomureș.

FOTO Lanțul canadian de cafenele Tim Hortons, indicat recent că și-a spionat clienții, își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul canadian de cafenele Tim Hortons, indicat recent că și-a spionat clienții, își pregătește intrarea în România

Potrivit declarațiilor de avere publice, președintele ANRE are un salariu de circa 59.000 lei pe lună, un vicepreședinte ANRE - de 50.800 lei pe lună, iar un membru simplu al Comitetului de Reglementare – de 43.500 lei lunar. Instituția este arbitrul instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro.

Mai multe amendamente propuse de PSD, PNL și UDMR la legislația de organizare și funcționare a ANRE, votate în iunie de plenul Senatului în calitate de cameră decizională, fac în așa fel încât liderii instituției să poată rămâne la vârful acesteia și 20 de ani la rând.

viewscnt
Afla mai multe despre
iulian iancu anre
iulian iancu psd
comitet reglementare anre
salarii anre