Banca Mondială avertizează asupra potențialei creșteri a prețului la petrol

Banca Mondială avertizează asupra potențialei creșteri a prețului la petrol
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2023

Banca Mondială (BM) se așteaptă ca prețul global al petrolului să atingă în medie 90 de dolari pe baril în trimestrul patru din 2023 și să scadă la un nivel mediu de 81 de dolari pe baril în 2024, în condițiile în care încetinirea creșterii economice atenuează cererea, dar a avertizat că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea majora semnificativ cotația țițeiului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În cel mai recent raport "Perspectivele piețelor de materii prime", publicat luni de instituția financiară internațională, se arată că prețul petrolului a crescut cu doar 6% de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în timp ce prețurile produselor agricole, ale celor mai multe metale și ale altor materii prime "abia s-au modificat", scrie Agerpres.

FOTO&VIDEO CONFIRMARE Concesionarii celor mai noi gaze din Marea Neagră au finalizat prima revizie planificată CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO CONFIRMARE Concesionarii celor mai noi gaze din Marea Neagră au finalizat prima revizie planificată

Raportul indică trei scenarii de risc pe baza episoadelor istorice care implică conflictele din regiune, din anii '70, cu sporirea severității și a consecințelor.

"Scenariul care indică o mică perturbare", echivalentă cu reducerea producției de petrol înregistrată în 2011, în timpul războiului civil din Libia, de aproximativ 500.000 - 2.000.000 de barili pe zi (bpd) ar duce la o creștere a prețului petrolului între 93 și 102 dolari pe baril, în trimestrul patru din 2023.

"Scenariul care indică o perturbare medie" - echivalentă cu războiul din Irak din 2003 - ar reduce livrările globale de petrol cu 3 - 5 milioane bpd, majorând prețului petrolului între 109 și 121 dolari pe baril.

"Scenariul unei perturbări masive" - echivalentă cu impactul embargoului petrolier arab din 1973, ar reduce livrările globale de petrol cu 6 - 8 milioane bpd. Inițial, în acest scenariu, prețului petrolului ar ajunge la 140 - 157 dolari pe baril.

"Prețurile mai ridicate ale petrolului, dacă se mențin, vor duce inevitabil la prețuri mai ridicate ale alimentelor. Dacă se materializează șocul sever al prețului petrolului, vor fi afectate semnificativ prețurile alimentelor, care deja sunt la un nivel ridicat în multe țări în curs de dezvoltare", a afirmat Ayhan Kose, adjunctul economistului șef al Băncii Mondiale.

Cererea de petrol a Chinei a fost surprinzător de rezilientă, ținând cont de turbulențele din sectorul imobiliar, înregistrând un avans de 12% în primele nouă luni din 2023, față de perioada similară din 2022, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Încă o etichetă avizată pentru alimente - cea de ”produs alimentar de origine autohtonă” CITEȘTE ȘI Încă o etichetă avizată pentru alimente - cea de ”produs alimentar de origine autohtonă”

Producția și exporturile Rusiei de petrol au fost relativ stabile anul acesta, în pofida embargoului impus de Occident asupra țițeiului rusesc. Exporturile Rusiei în UE, SUA, Marea Britanie și alte state occidentale au scăzut cu 53 puncte procentuale (pp) între 2021 și 2023, dar acestea au fost în mare parte înlocuite prin majorarea exporturilor în China, India și Turcia - o creștere de 40 pp.

Dacă se intensifică războiul dintre Israel și Hamas, autoritățile din țările în curs de dezvoltare vor trebui să adopte măsuri pentru a gestiona posibila creștere a inflației. De asemenea, guvernele trebuie să evite restricțiile comerciale, cum ar fi interzicerea exporturilor de alimente și îngrășăminte, deoarece ele pot deseori intensifica volatilitatea prețurilor și spori insecuritatea alimentară, avertizează Banca Mondială.

Cotația petrolului a scăzut luni dimineața pe piața din Asia, după ce ofensiva terestră lansată de Israel în Fâșia Gaza nu a condus la o reacție militară semnificativă din partea Iranului și aliaților săi, calmând îngrijorările că livrările regionale de țiței ar putea fi întrerupte.

Barilul de țiței Brent, un indicator de referință la nivel global, a coborât luni sub pragul de 90 de dolari, după ce vineri a crescut cu aproape 3%, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate a coborât până la aproape 84 de dolari per baril. Chiar dacă trupe și tancuri israeliene au intrat în partea de nord a Fâșiei Gaza, autoritățile israeliene au anunțat că va urma o abordare treptată, ceea ce a calmat îngrijorările că o invazie masivă va duce la o escaladare regională.

"Ultimele zile au arătat că acest conflict armat rămâne limitat la Israel și Gaza, iar în această perspectivă țițeiul pare supraevaluat", spune Vandana Hari, fondatorul firmei de consultanță Vanda Insights.

Startup-ul estonian eAgronom intră în România CITEȘTE ȘI Startup-ul estonian eAgronom intră în România

Potrivit acestuia, cotațiile la petrol "ar putea continua să scadă până la următorul eveniment de risc".

Piața petrolieră mondială a fost perturbată de conflictul din Gaza, având în vedere că există potențialul de extindere a acestuia dincolo de Fâșia Gaza și Israel, ceea ce ar pune în pericol livrările mondiale.

Orientul Mijociu este responsabil pentru o treime din livrările mondiale de petrol și există îngrijorări că o escaladare a războiului ar putea duce la atacuri asupra tancurilor petroliere, amenințări la adresa strâmtorilor maritime și o reducere a exporturilor de petrol ale Iranului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
petrol
pret