Hidroelectrica a pierdut în primă instanță procesul în care a vrut să anuleze măsurile dispuse de Curtea de Conturi după inspecția care a dus recent și la sesizarea Parchetului

Hidroelectrica a pierdut în primă instanță procesul în care a vrut să anuleze măsurile dispuse de Curtea de Conturi după inspecția care a dus recent și la sesizarea Parchetului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 oct 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a solicitat în justiție anularea deciziei din august anul trecut a Curții de Conturi, prin care aceasta a dispus un număr de 13 măsuri corective în sarcina societății, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022, însă a pierdut în primă instanță.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma controlului din 2022, Curtea de Conturi a sesizat recent Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului București, ″întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății″, a transmis Curtea de Conturi, la solicitarea News.ro. Plenul Curții de Conturi a hotărât pe 5 octombrie 2023 sesizarea Parchetului.

Fostul asistent al lui Bill Gates a ajuns al cincilea cel mai bogat om din lume și este aproape să îl depășească pe fondatorul Microsoft. O anomalie între bogații planetei CITEȘTE ȘI Fostul asistent al lui Bill Gates a ajuns al cincilea cel mai bogat om din lume și este aproape să îl depășească pe fondatorul Microsoft. O anomalie între bogații planetei

În replică, producătorul hidro a afirmat, într-un comunicat, că, ″încă din timpul auditului, acolo unde au existat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare atât pe parte penală, cât și civilă″.

Hidroelectrica a mai arătat că, în conformitate cu procedurile interne ale Curții de Conturi, a depus contestații cu privire la unele măsuri, o parte dintre acestea fiind admise de către instituția în cauză, iar ″pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora″.

DOCUMENT Publicitatea online la băuturile energizante, vânzarea în școli, spitale și prin automatele lor - interzise CITEȘTE ȘI DOCUMENT Publicitatea online la băuturile energizante, vânzarea în școli, spitale și prin automatele lor - interzise

Pe de altă parte, Hidroelectrica a atacat în justițe, în contencios administrativ, încă din noiembrie anul trecut, decizia nr. 6/12.08.2022 a Curții de Conturi, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, decizie prin care Curtea a dispus 13 măsuri corective în sarcina companiei.

Hidroelectrica  a solicitat instanței anularea respectivei decizii, însă a pierdut procesul în primă instanță în aprilie 2023. Compania are posibilitatea de a face recurs, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată, din cauza faptului că motivarea respingerii solicitării sale de anulare nu a fost încă redactată.

Meta a anunțat abonamentele pentru utilizatorii Facebook și Instagram. Cât trebuie să plătești ca să scapi de reclame CITEȘTE ȘI Meta a anunțat abonamentele pentru utilizatorii Facebook și Instagram. Cât trebuie să plătești ca să scapi de reclame

Legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi stipulează că ″Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă″, iar ″Dacă fapta (…) a fost săvârșită din culpă, pedeapsa este amenda″.

Hidroelectrica a transmis recent că Ministerul Energiei, acționarul său majoritar, derulează o misiune de inspecție la companie în perioada 23 octombrie – 3 noiembrie 2023, având ca obiective ″verificarea respectării normelor juridice și organizatorice aplicate cu ocazia organizării concursului pentru selecția a cinci membri ai Directoratului (…); verificarea altor aspecte în raport de cele rezultate din activitatea de inspecție. Precizăm că, până la data prezentei informări (25 octombrie 2023 – n.r.), procedura de selecție a membrilor Directoratului (…) este în curs de derulare, nefiind dispusă nicio măsură de suspendare/anulare/reluare″.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica curtea de conturi
hidroelectrica sesizare parchet