RECORD Producția de gaze a atins cel mai înalt nivel din ultimul an în urma finalizării reviziei zăcămintelor BSOG. Prețuri spot în scădere

RECORD Producția de gaze a atins cel mai înalt nivel din ultimul an în urma finalizării reviziei zăcămintelor BSOG. Prețuri spot în scădere
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 31 oct 2023

Producția zilnică de gaze a atins un nou nivel record al ultimului an, după finalizarea reviziei planificate a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG). Majorarea producției interne s-a simțit și pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețurile au scăzut cu peste 12%.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, sâmbătă, 28 octombrie, producția internă a urcat la 274,5 GWh, după ce scăzuse cu aproximativ 12% ca urmare a intrării în revizie a zăcămintelor Midia.

Ultima dată când producția zilnică internă s-a situat peste acest nivel a fost exact în urmă cu un an, pe 29 octombrie 2022, când aceasta s-a ridicat la 275,1 GWh.

ULTIMA ORĂ Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în urma unui control realizat la Hidroelectrica: Au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în urma unui control realizat la Hidroelectrica: Au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății

Duminică, producția a coborât la 268,3 GWh, care oricum este cel mai înalt nivel din acest an, cu excepția zilei de sâmbătă.

Până săptămâna trecută, în 2023, producția zilnică internă a depășit pragul de 260 GWh doar în alte 2 zile, pe 12 ianuarie și pe 4 mai.

Prețurile gazelor cu livrare în ziua următoare au scăzut în weekend pe BRM la 176 lei/MWh, după ce toată săptămâna anterioară acestea s-au situat la o medie de peste 200 lei/MWh.

Recent, șeful BSOG, Marc Beacom, a anunțat la Profit Energy.forum disponibilitatea companiei de a-și majora producția cu 25% și să o și vândă la preț reglementat.

Tranzacție: IKEA cumpără un proiect fotovoltaic de 300 MW în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: IKEA cumpără un proiect fotovoltaic de 300 MW în România

Producția actuală a BSOG este de 3,1 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția anuală de vârf este de puțin peste 1 miliard de metri cubi. BSOG dorește să crească producția cu 25% zilnic, deoarece capacitatea de livrare a sondelor a depășit toate așteptările și nu există limitări tehnice pentru asta. Capacitatea de a furniza volume suplimentare pe piața din România așteaptă aprobări de la autoritățile de reglementare, încă din 2022.

Pe 20 octombrie, cel de-al doilea producător autohton, OMV Petrom, a finalizat revizia zăcământului de Hurezani, revizie programată care a durat 10 zile. În această perioadă producția internă a fost redusă cu 3,5 milioane mc pe zi, reprezentând aproximativ 15% din actualul nivel al producției interne.

În prezent, dacă producția ar fi la cote maxime, producția zilnică din România ar acoperi consumul intern, care a crescut de la 170 GWh/zi în urmă cu o lună la aproximativ 260 GWh/zi.

Problema este că în zilele cu consum relativ mai scăzut, producătorii autohtoni și/sau furnizorii care achiziționează gaze de la ei nu mai pot înmagazina, gradul actual fiind chiar superior capacității de depozitare totale raportate de Romgaz, de 105,76% din capacitatea totală, ca urmare a programului de investiții efectuat de Romgaz.

România - în topul celor mai mari prețuri la energie din UE. Scumpiri și la gaze CITEȘTE ȘI România - în topul celor mai mari prețuri la energie din UE. Scumpiri și la gaze

Pe 28 octombrie, România avea înmagazinate 34,68 TWh de gaze, care acoperă aproximativ o treime din consumul mediu anual intern.

Singurul buffer al acestora rămâne exportul, însă și în statele din jur nivelul înmagazinării este tot de aproximativ 100%. Ucraina este singurul stat cu capacități de depozitare disponibile.

Ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, prețurile gazelor de pe piețele spot au coborât la începutul lunii sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor).

Odată cu sporirea tensiunilor geopolitice ca urmare a atacului Hamas din Israel dar și a introducerii de către Sofia a unei taxe de 10 euro/MWh pentru gazul rusesc care tranzitează Bulgaria, prețurile au început să crească atât pe piețele europene, cât și pe cea autohtonă.

Dacă pe 6 octombrie prețul spot al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) coborâse la 137,6 lei/MWh (27,7 euro), în numai 9 zile, acesta s-a apreciat cu aproape 50%, ajungând la 203 lei/MWh (40,88 euro/MWh), record al ultimelor 6 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
bsog
producție internă
hurezani
omv petrom