Bankwatch și Greenpeace solicită Guvernului să refuze exproprierile în interesul CE Oltenia

Bankwatch și Greenpeace solicită Guvernului să refuze exproprierile în interesul CE Oltenia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 aug 2016

Bankwatch și Greenpeace solicită, într-o scrisoare adresată viceprim-ministrului Costin Borc, respingerea de către Guvern a propunerii conducerii Complexului Energetic Oltenia de facilitare a efectuării unor exproprieri prin hotărâre de guvern, cele două organizații de mediu invocând încălcarea dreptului de proprietate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Greenpeace, în cadrul vizitei din această săptămână a viceprim-ministrului Costin Borc în județul Gorj, directorii Complexul Energetic Oltenia (CEO) i-au solicitat acestuia adoptarea de hotărâri de guvern pentru exproprieri în vederea extinderii carierelor Roșia și Jilț Sud. “Prin aceste acte, compania nu ar mai fi nevoită să negocieze cu localnicii, fiecare primind o sumă fixă prestabilită, și nici să suporte exproprierile – banii urmând să fie alocați de la bugetul de stat”, susțin cele 2 organizații de mediu.

CEO intenționează să extindă 10 mine din județul Gorj, multe dintre aceste proiecte fiind blocate deoarece compania consideră exagerate despăgubirile solicitate de proprietari pentru a-și reface gospodăriile.

În decembrie 2015, actualul Guvern a emis o primă asemenea hotărâre, HG 960/09.12.2015, ce permite companiei beneficiare să exproprieze locuitorii satului Runcurel fără un proces just de negociere, dar cu bani de la bugetul de stat, amintesc cele două ONG-uri într-un comunicat.

Ministrul Energiei spune că \ CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei spune că "sunt soluții" pentru cei expropriați de Complexul Energetic Oltenia cu 1 euro/mp

În opinia acestora, discuția despre noi acte ale Guvernului ignoră faptul că HG 960/09.12.2015, adoptată pentru cariera Jilț Nord la sfârșitul anului trecut, a atras un proces din partea localnicilor din Runcurel, care primesc doar 1 euro pe metru pătrat pentru terenurile lor. Hotărârea nu prevede bani și pentru construcțiile din gospodărie sau pentru culturi, ci doar pentru terenul de sub acestea, iar banii astfel alocați vor fi plătiți de la bugetul de stat, nu din cel al companiei beneficiare.

Ajutor de stat pe banii contribuabililor

„Anularea prin Hotărâre de Guvern a procesului echitabil de negociere, pentru falsul motiv că localnicii au pretenții exagerate, este un paravan pentru oferirea de ajutor de stat unei companii, din banii contribuabililor. Presiunile companiei asupra Guvernului în această direcție sunt tot mai mari, în detrimentul localnicilor și al tuturor românilor”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

„Desigur că nicio extremă nu este de dorit: nici compensații nejustificat de mari, dar nici preluarea proprietăților cu forța, pe nimic. Considerăm importantă analizarea individuală a fiecărui caz în parte și negocierea reală cu localnicii”, afirmă Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

Declarația oficialului Greenpeace arată însă că, în opinia activiștilor de mediu, dreptul de proprietate este unul relativ, proprietățile private putând fi luate cu forța, însă numai cu condiția “analizării fiecărui caz în parte”.

Greenpeace și Bankwatch au dat deja în judecată Guvernul

Greenpeace România și Bankwatch România anunțaseră în prealabil că, la cererea unor locuitori din Runcurel, au inițiat o serie de acțiuni în scopul obținerii unui dialog cu Guvernul și revocarea HG 960/2015. Astfel, în luna ianuarie, cele două organizații de protecție a mediului au transmis premierului Dacian Cioloș o solicitare pentru revocarea HG 960/2015, precum și un memoriu din partea a 24 de localnici nemulțumiți de perspectiva unor prejudicii inacceptabile, acțiuni urmate de lansarea unei petiții online prin care se cere revocarea aceleiași hotărâri.

În luna februarie a acestui an, Greenpeace România și Bankwatch România, împreună cu locuitorii din Runcurel, au înaintat o plângere prealabilă, în vederea revocării hotărârii guvernamentale care permite exproprierea abuzivă a acestora din urmă, au solicitat o audiență premierului și i-au transmis acestuia rezultatele petiției online. O lună mai târziu, memoriul localnicilor a primit un răspuns, dar numai de la compania beneficiară, Complexul Energetic Oltenia. 

Proteste împotriva exproprierilor abuzive făcute de Complexul Energetic Oltenia CITEȘTE ȘI Proteste împotriva exproprierilor abuzive făcute de Complexul Energetic Oltenia

Greenpeace și Bankwatch anunțau, în 25 martie, că au dat în judecată Guvernul pentru exproprierile făcute de către CE Oltenia, solicitând anularea unei hotărâri a Executivului prin care a fost aprobată exproprierea a peste 130 de gospodării din satul Runcurel, județul Gorj.

Ministrul Energiei: Există soluții pentru respectarea drepturilor cetățenilor, dar și a principiilor securității energetice

În luna mai a acestui an, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris pe contul său de Facebook că sunt soluții pentru persoanele expropriate în vederea deschiderii unei noi exploatări miniere de către Complexul Energetic Oltenia la Runcurel, Gorj, după ce agenția Reuters a publicat un material pe această temă.

"Avem ocazia perfectă de a rupe «tradiționala» ostilitate dintre societatea civilă si oficialități. Am auzit deseori că ar fi paradoxal să avem o comunicare normală și firească cu organizațiile neguvernamentale care își asumă rolul de «watchdog» pe domeniul nostru. Ei bine, nu e așa. Suntem conștienți de situația de Runcurel si le mulțumim celor de la Greenpeace și BankWatch, ca de altfel tuturor organizațiilor care s-au implicat. Știm ca trebuiesc deschise noi cariere pentru că zona cărbunelui e una de securitate energetică. Dar există soluții. Părțile implicate trebuie să fie deschise să lasculte argumentele fiecăruia. Ministerul Energiei, pot să spun cu siguranță, va depune toate diligențele astfel încât Complexul Energetic Oltenia să aibă un dialog cu cetățenii din Runcurel și să își facă treaba așa cum e și corect să o facă. Aștept aceeași deschidere și din partea partenerilor de dialog pentru că sunt convins că principiile securității energetice și respectul cetățeanului sunt vitale pentru fiecare dintre noi", se arată în postarea lui Grigorescu.

Guvernul Ponta a aprobat încă din 2013 o HG similară prin care permitea exproprierile abuzive

Potrivit Energy Report, în 2013, Guvernul Ponta a emis o hotărâre similară care viza exproprierea a 66 de gospodării private pentru obiectivul de investiții "Lucrări pentru punerea în funcțiune a capacității finale de producție de 8.500 mii tone/an la Cariera Jilț Sud. Gospodăriile vizate se află pe razele comunelor Mătăsari, Dragotești, Slivilești, Negomir și Fărcășești din județul Gorj. (...) achiziția terenurilor și gospodăriilor din perimetrul minier se desfășoară cu mari dificultăți. Proprietarii au pretenții financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietății".

De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate și de litigiile dintre moștenitori privind succesiunea asupra bunurilor deținute în comun”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii privind exproprierea celor 66 de gospodării.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce oltenia
greenpeace
bankwatch
expropieri
runcurel