Belgia cere plafonarea tuturor prețurilor angro ale gazelor, nu doar pentru importurile din Rusia

Belgia cere plafonarea tuturor prețurilor angro ale gazelor, nu doar pentru importurile din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2022

Consumatorii europeni au nevoie de un plafon al tuturor prețurilor angro ale gazelor, mai degrabă decât de unul ”politic” pentru importurile rusești, a declarat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vorbind înaintea discuțiilor de urgență ale Uniunii Europene care vizează scăderea prețurilor energiei, care vor avea loc vineri, Van der Straeten a declarat că Belgia dorește un plafon de preț dinamic la nivelul UE pentru gazul tranzacționat la bursă, legat de piețele asiatice, pentru a asigura securitatea aprovizionării, scrie News.ro

ULTIMA ORĂ Mercedes și Rivian, cu George Soros printre acționari, pregătesc o investiție masivă, România este luată în calcul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mercedes și Rivian, cu George Soros printre acționari, pregătesc o investiție masivă, România este luată în calcul

Plafonul de preț pentru importurile rusești de gaze prin conducte, propus de executivul UE înaintea discuțiilor ministeriale, a avut până acum o primire mixtă în rândul celor 27 de națiuni ale blocului.

Prețurile energiei electrice în Europa au crescut brusc, de când economiile au început să iasă din criza Covid-19 anul trecut, creșterea fiind alimentată de reducerea livrărilor de gaze din Rusia ca represalii pentru sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

"Intenția noastră este, în primul rând, să reducem prețurile. O limită la gazul rusesc nu va reduce prețurile. O limită doar la gazul rusesc este pur politică. Nu vine atât de mult gaz rusesc în Europa, așa că nu văd valoarea adăugată a acestui lucru ", a spus Van der Straeten.

Aceasta a adăugat că Spania, Polonia și Luxemburg sunt în favoarea unui plafon, în timp ce Germania are rezerve.

”Trebuie să intervenim la nivelul pieței angro... astfel încât să poată avea efect asupra facturilor energiei”, a spus ea, adăugând că plafonul ar trebui monitorizat îndeaproape și să aibă un mecanism de rezervă pentru când prețurile globale ale GNL depășesc plafonul UE.

Țările de Jos, care sunt în mod tradițional împotriva intervențiilor asupra pieței, susțin opțiunea mai restrânsă, doar pentru Rusia.

Van der Straeten a spus că miniștrii energiei ar trebui să ofere îndrumări clare Comisiei Europene pentru a acționa pentru a reduce prețurile la energie și că plafonul ar putea intra în vigoare în câteva zile.

”Este absolut intenția noastră să avem acest lucru (în vigoare) înainte de a începe cu adevărat încălzirea de iarnă”, a spus ea, adăugând că măsura de scădere a prețurilor ar trebui să intre în vigoare în octombrie.

Ea a spus că trebuie promovate achizițiile comune de gaze din UE și că blocul are nevoie de o reformă a prețurilor pieței energetice care să împartă electricitatea produsă din gaze de cea care provine din surse nefosile, precum energia nucleară sau sursele regenerabile.

Deocamdată, folosirea profiturilor extraordinare realizate de companiile energetice - așa cum a propus Comisia - este acceptabilă, deoarece ar oferi țărilor UE bani pentru sprijin direct pentru cei care se confruntă cu facturi mari la energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
belgia
pret