Benjamin Netanyahu susține că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret

Benjamin Netanyahu susține că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2018

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susține că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret, încălcând astfel acordul nuclear semnat în 2015, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Netanyahu a declarat, într-o conferință de presă susținută luni la Ministerul Apărării din Tel Aviv, că serviciile de informații israeliene ar fi obținut 55.000 de pagini și 55.000 de dosare pe 183 de CD-uri cu informații care ar demonstra că Iranul ar fi dezvoltat un program de arme nucleare. El a precizat că este vorba despre fișiere cu "documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare și multe altele", scrie News.ro.

"Aceste dosare demonstrează în mod concludent că Iranul a mințit când a spus că nu a avut niciodată un program de arme nucleare", a spus premierul israelian.

OMV a semnat un acord de concesiune în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu Abu Dhabi National Oil Company CITEȘTE ȘI OMV a semnat un acord de concesiune în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu Abu Dhabi National Oil Company

El a făcut o prezentare în PowerPoint, spunând că documentele obținute arată că Iranul a urmărit elementele-cheie ale unui program de arme nucleare, cum ar fi proiectarea armelor nucleare și pregătirea pentru testele nucleare.

"După semnarea acordului nuclear în 2015, Iranul și-a intensificat eforturile de a-și ascunde documentele secrete. În 2017, Iranul a mutat documentele privind programul nuclear într-un loc secret din Teheran. În urmă cu câteva săptămâni, Israelul a obținut jumătate de tonă de documente din această arhivă secretă", a afirmat premierul israelian.

Totodată, Benjamin Netanyahu spus că este convins că președintele Statelor Unite, Donald Trump, "va face ceea ce este corect” în privința acordului nuclear.

Iranul și șase mari puteri mondiale - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania - au semnat, în iulie 2015, un acord prin care au fost ridicate sancțiunile economice impuse Teheranului, cu condiția ca autoritățile iraniene să renunțe la programul prin care urmăreau dezvoltarea de arme nucleare.

În 12 mai este așteptată o decizie a președintelui american privind menținerea sau nu a Statelor Unite ca parte a acordului internațional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
benjamin netanyahu
program nuclear