Black Sea Oil&Gas: Noile taxe din România ne afectează capacitatea de a obține o decizie finală de investiție favorabilă în proiectul de extracție gaze Midia din Marea Neagră

Black Sea Oil&Gas: Noile taxe din România ne afectează capacitatea de a obține o decizie finală de investiție favorabilă în proiectul de extracție gaze Midia din Marea Neagră

Mark Beacom, director general Black Sea Oil & Gas

scris 2 feb 2019

Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas, controlată de gigantul de asset management Carlyle, a primit vineri autorizație de la Ministerul Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producției de gaze naturale din perimetrul Midia din Marea Neagră, dar a avertizat că noile taxe introduse de anul acesta de Guvernul de la București ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect, transmite Reuters.

"Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor noastre de investiții este foarte negativ. Capacitatea noastră de obține o decizie finală de investiții este afectată în mod negativ" a declarat directorul general al Black Sea Oil&Gas, Mark Beacom.

Mesajul său vine după ce, după cum a relatat Profit.ro, Manfred Leitner, membru al board-ului OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a declarat săptămâna trecută că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac în a lua decizia finală de investiție în Neptun Deep, în parteneriat cu ExxonMobil. "În România, unde am descoperit un mare zăcământ offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investitiții de multe miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal și de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finală de investiție și, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferință pe tema gazelor naturale desfășurată la Viena, într-un context în care a susținut că Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia și de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, pentru a-și asigura securitatea aprovizionării sale cu gaze.

Apple a eliminat problema de confidențialitate a FaceTime și va redeschide aplicația de videochat săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Apple a eliminat problema de confidențialitate a FaceTime și va redeschide aplicația de videochat săptămâna viitoare

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil, dar și Black Sea Oil&Gas să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român.

Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

"Plafonarea prețului la gaze înlătură încrederea investitorului că a fi un producător român nu va duce la dezavantaje economice în raport cu investițiile în alte țări" a spus Mark Beacom. În plus, restricționarea vânzărilor de gaze provoacă dificultăți companiei în a finanța proiectul offshore, a adăugat directorul Black Sea Oil & Gas.

În anul 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul Carlyle Group LP, a descoperit două zăcăminte care ar conține aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri de țărm în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producția în 2020, devenind astfel prima firmă care exploatează vastele resurse offshore ale României, comentează Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
black sea oil&gas
carlyle
midia
mark beacom
gaze naturale marea neagra
plafonare pret gaze
anre
oug 114
legea offshore
omv petrom
exonmobil