Bulgarii jubilează: Gazele s-au ieftinit cu peste 11%. Situația din România

Bulgarii jubilează: Gazele s-au ieftinit cu peste 11%. Situația din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Autoritatea de reglementare a utilităților din Bulgaria a decis reducerea cu 11,3% a prețului reglementat al gazelor pentru luna ianuarie, ca urmare a scăderii cotațiilor la nivel internațional. Noul preț este mai mic cu 57% față de începutul anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul gazelor a scăzut aproape în fiecare lună pe parcursul anului trecut, cu excepția lunilor noiembrie și decembrie, notează agenția de presă BTA.

Dacia a anunțat prețurile lui Duster 3. A fost anunțată și data primelor livrări. Devine cea mai scumpă Dacia din istoria mărcii CITEȘTE ȘI Dacia a anunțat prețurile lui Duster 3. A fost anunțată și data primelor livrări. Devine cea mai scumpă Dacia din istoria mărcii

Pentru ianuarie 2024, Comisia de Reglementare a Energiei și Apei a aprobat o reducere cu 11,3% a prețului reglementat al gazului, stabilind noul preț la 77,6 leva pe MWh, excluzând costurile de transport, accizele și taxa pe valoarea adăugată, arată Hotnews.

Față de ianuarie 2023, prețul este acum mai mic cu 57%.

Instituția a argumentat scăderea prețului după două luni de creșteri ca urmare a tendințelor de pe piețele internaționale de gaze, menționează publicația Sofia Globe.

Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! România se va transforma în producătorul numărul 1 de gaz din Europa. Prognoza meteo pentru ianuarie CITEȘTE ȘI Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! România se va transforma în producătorul numărul 1 de gaz din Europa. Prognoza meteo pentru ianuarie

În plus, un rol-cheie în reducerea prețurilor a jucat contractul pe termen lung pentru importul gazelor din Azerbaidjan, care este legat de prețul internațional al petrolului și depinde mai puțin de prețurile de la huburile de gaze.

Gazul azer înseamnă 40% din consumul național al vecinilor noștri de la sud, restul consumului fiind asigurat dintr-un contract de import LNG (gaze lichefiate) și din depozitul de gaze al țării de la Chiren.

În România, prețul gazelor este plafonat

În România, prețul gazelor pentru populație a fost plafonat anul trecut la 0,31 lei pe kWh (cu toate taxele incluse), iar autoritățile au decis să mențină această plafonare până în martie 2025.

EXCLUSIV Dezvoltatorul turc Ulas Dilmac s-a asociat cu Shmuely David Hay pentru un proiect cu peste 700 de apartamente în cartierul Titan și, în paralel, intră pe piața logistică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul turc Ulas Dilmac s-a asociat cu Shmuely David Hay pentru un proiect cu peste 700 de apartamente în cartierul Titan și, în paralel, intră pe piața logistică

Legislația prevede că, în cazul în care prețurile finale sunt mai mici decât plafonul, populația va plăti prețul cel mai mic.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că derulează mai multe controale pe piața gazelor, existând suspiciuni că prețurile nu sunt stabilite în mod corect.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
bulgaria