Cancelarul Austriei despre efectele OUG. Firmelor austriece ar putea să-și strângă lucrurile și să plece, au multe piețe, dar nu le spunem noi ce să facă. M-ar îngijora mai mult pierderea de locuri de muncă și prețurile la consumator

Cancelarul Austriei despre efectele OUG. Firmelor austriece ar putea să-și strângă lucrurile și să plece, au multe piețe, dar nu le spunem noi ce să facă. M-ar îngijora mai mult pierderea de locuri de muncă și prețurile la consumator
Oana Osman
Oana Osman
scris 21 dec 2018

“Nu-mi fac griji pentru firmele austriece deoarece știu ce firme mari, ca OMV sau Erste au investit aici. Sunt firme mari, care lucrează în multe state, aici e doar o mică parte a activității lor. Ar putea să-și strângă lucrurile și să plece, dar nu-mi fac griji pentru ele, ci pentru mediul de investiții. La bursă vedem că s-au retras deja investitori, ceea ce înseamnă și pierderi de locuri de muncă”, a declarat Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis și înainte de o altă întâlnire programată cu premierul Viorica Dăncilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kurz a menționat că modele de stabilire a impozitelor influențează prețurile la consumator și evoluția lor depinde de ce va hotărî Guvernul și Parlamentul în privința noilor măsuri propuse a fi aprobate prin ordonanță de urgență. “Ar fi util să se gândească la măsuri care nu doar sună bine, dar la finalul zilei să se ajungă ca oamenii să nu-și mai permită prețuri, să își piardă locuri de muncă, sau să se gândească de mai multe ori înainte de a investi”, a arătat Kurz.

Rugat să clarifice dacă declarațiile sale se referă la posibilitatea ca unele firme austriece afectate de noile măsuri să iasă de pe piața românească, cancelarul a precizat: “Nu sunt firme cărora Guvernul austriac să le spună ce sa facă, sunt firme pe piața liberă și decid personal. Piața lumii e mare, nu e doar Europa, pot sa lucreze și în Asia, în Africa, nu sunt legate de o anumită țară. O politică atrăgătoare aduce firme și investiții, dar când există o situație nesigură se mai schimbă situația. Nu e un lucru pe care să-l decid eu, firmele au multe piețe”.

Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int

Kurz a repetat îngrijorarea că de suferit vor avea mai mult românii decât investitorii din țara sa: “Eu mă gândesc la oameni care ar urma să-și piardă sursa de venit dacă în domeniul gazelor sau în cel bancar se iau decizii în urma acestor măsuri. Decizia se la lua și după ce se va întâmpla la sfârșitul zilei”.

Sebastian Kurz, cancelarului federal al Austriei, țară care deține în prezent Președinția rotativă a Consiliului UE, a venit la București pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă, tema principală fiind preluarea de către România a Președinției UE.

Vizita, programată anterior, este însă într-un moment în care măsurile fiscale pregătite de Guvern afectează și companii de pe piața locală cu acționar austriac, precum OMV Petrom, BCR (controlată de grupul Erste), Raiffeisen.

Imediat după discuția cu oficialul austriac, Guvernul se va reuni în ședință extraordinară pentru a adopta proiectul criticat de mediul de afaceri.

Ieri, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a avertizat pe reprezentanții marilor companii care au criticat în ultimele ore proiectul Guvernului care introduce o serie de măsuri fiscale să nu mai încerce "să șantajeze" statul român.

"Am văzut, am citit reacții din partea unora sau a altora, inclusiv din partea unor mari companii. Eu îi sfătuiesc, îi avertizez să înceteze să mai șantajeze statulul român. Statul român nu este sat fără câini", a transmis Dragnea, apreciind că OMV Petrom a amenințat voalat statul român sugerând că va reduce producția.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
sebastian kurz
omv petrom
erste
bnr
raiffeisen