Când nu plătești, ci beneficiezi de certificatele CO2 care au scumpit energia: 23 milioane euro din Fondul de Modernizare al UE pentru o investiție a Transelectrica

Când nu plătești, ci beneficiezi de certificatele CO2 care au scumpit energia: 23 milioane euro din Fondul de Modernizare al UE pentru o investiție a Transelectrica
scris 15 dec 2021

România a încasat la începutul săptămânii prima plată, în valoare de aproape 23 milioane euro, din așa-numitul Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) a căror scumpire galopantă din ultimii doi ani a pus presiune mare pe prețurile la energie electrică în Europa, Fond destinat modernizării sistemelor energetice din statele membre mai sărace.

"Ca urmare a Deciziei pozitive de plată a Comisiei Europene din data de 6 decembrie 2021, Banca Europeană de Investiții (BEI) a făcut luni, 13 decembrie, prima plată din bugetul Fondului pentru modernizare pentru primul proiect românesc de investiții acceptat pentru finanțare din acest  mecanism. Proiectul, Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA și transmis către BEI de Ministerul Energiei în data de 14 septembrie 2021 prin intermediul platfomei aferente, a fost confirmat, ulterior, de BEI ca investiție prioritară, în conformitate cu prevederile articolului 10d(2) din Directiva (UE) 2003/87 (cu modificările si completările ulterioare) cu încadrarea în aria de prioritate “modernizarea rețelelor energetice", a transmis Ministerul Energiei.

FOTO Primul tramvai nou cumpărat la Timișoara în ultimii peste 30 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Primul tramvai nou cumpărat la Timișoara în ultimii peste 30 de ani

Linia Electrică Aeriană (LEA)  400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud este o investiție cu o valoare eligibilă de 22,9 milioane de euro și presupune construirea a 35,35 de noi kilometri de linie electrică aeriană, 2 kilometri de linie electrică subterană, precum și extinderea stațiilor Constanța Nord și Medgidia Sud. Implementarea proiectului se va realiza în perioada 2021- 2024.

"Rămâne o prioritate să facem cât mai multe investiții în domeniul energiei. Prin Fondul pentru Modernizare, unde avem la dispoziție miliarde de euro, vom avea o parte din sumele necesare să finanțăm aceste proiecte de investiții. Avem deja un prim proiect aprobat, care va fi demarat în curând. Vom continua să facem investiții ca în perioada următoare România să devină independentă energetic", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

VIDEO O companie de taximetrie a suspendat folosirea de mașini Tesla după un accident grav la Paris CITEȘTE ȘI VIDEO O companie de taximetrie a suspendat folosirea de mașini Tesla după un accident grav la Paris

Implementarea proiectului “Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud” va permite integrarea unei producții suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea contribuind astfel la securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național și oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Noua linie de 400 kV dintre Constanța Nord și Medgidia Sud are un rol important în procesul de reconfigurare a sistemului energetic și a rețelei electrice de transport în acord cu noile direcții stabilite prin pachetele legislative europene „Green Deal” și „Fit for 55”. Tranziția energetică impune o adaptare rapidă a rețelei electrice de transport și intensificarea ritmului de extindere a acesteia prin noi investiții.

FOTO CONFIRMARE: Lanțul Submarine Burger, mândria Croației, a intrat în România cu bucătărie \ CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE: Lanțul Submarine Burger, mândria Croației, a intrat în România cu bucătărie "dark" și pregătește noi restaurante

Fondul pentru modernizare reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice, care prevăd îmbunătățiri în eficiență energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE.

Fondul este finanțat prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030, a căror sumă se încadrează în prezent la peste 14 miliarde de euro pentru Romania. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiază 12 state din Uniunea Europeană: România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate co2 scumpire energie
investitii energie
investitii transelectrica
romania fondul de modernizare ue investitii energie
scumpire energie