Cea mai mare companie petrolieră din Serbia, controlată de gigantul rus de stat Gazprom, pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale în România

Cea mai mare companie petrolieră din Serbia, controlată de gigantul rus de stat Gazprom, pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale în România

Sursă foto: https://www.nis.rs/en/activity/exploration-and-production/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 apr 2024

NIS Petrol SRL, divizia românească a celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, cu peste 56% din capital, pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale din zăcământul Teremia Nord, aflat pe perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș, la care NIS Petrol este concesionar majoritar și operator, cu participații de câte 85%, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania este aproape de demararea construirii unei stații tehnologice de colectare, separare și livrare a hidrocarburilor extrase din zăcământul Teremia Nord, în comuna Dudeștii Vechi din Timiș.

Dacia își menține creșterea vânzărilor la nivel global. Brandul se află într-un moment de tranziție cu două dintre modele CITEȘTE ȘI Dacia își menține creșterea vânzărilor la nivel global. Brandul se află într-un moment de tranziție cu două dintre modele

Pe amplasament există forate în prezent 2 sonde și urmează a fi săpate alte 8, potrivit documentației proiectului.

În cadrul stației va fi colectată producția sondelor, va fi separat lichidul de gaz, vor fi măsurate cantitățile extrase, iar țițeiul va fi depozitat și ulterior încărcat în cisterne auto. NIS Petrol are contract cu compania românească de stat Conpet, operatorul sistemului național de transport prin conducte al petrolului, în baza căruia țițeiul este descărcat din cisterne și reîncărcat în vagoane la rampa Biled a celor de la Conpet, pentru a fi transportat pe calea ferată la rafinăriile din Serbia ale NIS, de la Pancevo și Novi Sad.

Decizie în pregătire - Plata rovinietei, posibilă până la 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale CITEȘTE ȘI Decizie în pregătire - Plata rovinietei, posibilă până la 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale

Subsidiara românească a companiei sârbe deținute de Gazprom estimează o producție zilnică pe amplasamentul de la Dudeștii Vechi de 100 de tone de țiței și 165.000 metri cubi de gaze naturale, din care 60.000 metri cubi – gaze asociate țițeiului. O parte din cantitățile de gaze extrase vor fi utilizate în producția de energie electrică la fața locului, iar restul va fi introdus în sistemul național de transport operat de Transgaz. Pentru asta, NIS Petrol va construi o conductă care va face legătura cu gazoductul Nădlac-Arad.

Primele rezultate pozitive ale explorărilor efectuate în zăcământul Teremia Nord au fost obținute în 2017, după cum a relatat Profit.ro în exclusivitate la acea dată. Producția experimentală a demarat în 2019.

Un bancher privat elvețian este acuzat că a furat bani murdari de la propriul client CITEȘTE ȘI Un bancher privat elvețian este acuzat că a furat bani murdari de la propriul client

Potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), NIS Petrol este concesionar majoritar și operator la 4 perimetre românești de hidrocarburi, toate amplasate în vestul țării: Ex-7 Periam, Ex-8 Biled și Ex-3 Băile Felix (în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum), precum și DEE V-20 Jimbolia (alături de Armax Gaz). Concesiunile au fost acordate în 2010.

Alte 2 acorduri petroliere la care NIS Petrol este parte, cele aferente concesiunilor Ex-2 Tria (la care partener este tot East West Petroleum) și Ex-12 Crai Nou (cu operator Moesia Oil nad Gas), apar ca inactive la ANRM. În cazul Ex-2 Tria, acordul a expirat anul trecut și nu a mai fost prelungit, iar NIS Petrol a plătit către ANRM valoarea lucrărilor de explorare obligatorii prevăzute de acord și rămase neexecutate, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

FOTO Lidl și Heidi Chocolate fac apel la clienții români să nu mai spargă iepurașii și ouăle de ciocolată din magazine CITEȘTE ȘI FOTO Lidl și Heidi Chocolate fac apel la clienții români să nu mai spargă iepurașii și ouăle de ciocolată din magazine

În toamna anului 2022 au fost efectuate mai multe percheziții la birourile NIS Petrol din Timișoara, într-un dosar DIICOT cu suspiciuni de transmitere ilegală de informații privind zăcăminte locale de hidrocarburi. Cei de la NIS au răspuns public spunând că principiul de bază al companiei este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile. De atunci, autoritățile judiciare românești n-au mai comunicat nicio informație pe această temă. 

NIS Petrol s-a confruntat de-a lungul anilor cu probleme în etapele de prospectare a perimetrelor românești de hidrocarburi concesionate, lucrările suferind întârzieri din cauza refuzului proprietarilor de a permite accesul pe terenuri. Motivele au fost teama acestora că operatorul ar urmări exploatarea de gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice, NIS Petrol negând în repetate rânduri că ar avea această intenție, sau dorința de a-și proteja business-ul, în cazul agricultorilor.

FOTO Familia canadiană Topolinski demarează investiții de peste 170 milioane euro în nordul Bucureștiului CITEȘTE ȘI FOTO Familia canadiană Topolinski demarează investiții de peste 170 milioane euro în nordul Bucureștiului

NIS Petrol SRL, care mai deține în România un lanț de benzinării operate sub brandul Gazprom, precum și o centrală de producție de curent electric pe gaze de 7,5 MW la Jimbolia, a terminat anul 2022, ultimul raportat, cu pierderi de peste 116 milioane lei, la venituri totale de aproape 712 milioane lei, conform celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor. De la startul activității în România, în 2012, și până în 2022 inclusiv, firma a raportat pierderi în fiecare an, în cifră cumulată de peste jumătate de miliard de lei.

Compania-mamă sârbă NIS, listată la Bursa din Belgrad, a terminat anul trecut cu profit net de circa 60 milioane euro, la venituri totale de peste 870 milioane euro. Principalii ei acționari sunt Gazpromneft, divizia petrolieră a Gazprom (50%), Gazprom ca atare (6,15%) și statul sârb (aproape 30%).

viewscnt
Afla mai multe despre
nis petrol
nis gazprom
producție țiței gaze naturale nis petrol