Cererea mondială de petrol în 2023, la un nivel maxim istoric

Cererea mondială de petrol în 2023, la un nivel maxim istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2023

Agenția Internațională a Energiei (AIE) își revizuiește în creștere previziunile cu privire la cererea mondială de petrol din 2023, care se îndreaptă către ”cel mai mare nivel înregistrat vreodată” - de 102,2 milioane de barili pe zi, o creștere cu 2,2 milioane de barili față de 2022, potrivit unui raport lunar publicat vineri, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cererea mondială de petrol a ”atins deja un record de 103 milioane de barili pe zi în iunie, iar în august ar putea atinge un vârf”, estimează agenția, fondată la OCDE, cu sediul la Paris, scrie News.ro.

CONFIRMARE DECIZIE Banii din suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor, folosiți la plata restanțelor de miliarde de lei ale statului față de furnizorii de energie și gaze CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DECIZIE Banii din suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor, folosiți la plata restanțelor de miliarde de lei ale statului față de furnizorii de energie și gaze

”Cerea mondială de petrol atinge vârfuri-record, stimulată de călătorii aeriene de vară, folosirea sporită a petrolului (păcură) în producția de electricitate și creșterea vertiginoasă a activității petrochimice chineze”, precizează AIE.

În întregul an 2023, ”cererea mondială de petrol urmează să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi” față de 2022 și ”să atingă 102,2 milioane de barili pe zi în 2023. China reprezintă peste 70% din această creștere”, anunță agenția.

Este vorba despre ”cel mai mare nivel anual înregistrat vreodată”, potrivit AIE, care preconiza în februarie un record în acest an, de 101,9 milioane de barili pe zi, după ce în 2022 a atins 99,9 milioane de barili pe zi, iar în 2021 97,6 milioane de barili pe zi.

Această ”sete de petrol” intervine în contextul unnor tensiuni pe piețe, după ce ”oferta mondială de petrol a scăzut de la 910.000 barili pe zi la 100,9 milioane de barili pe zi în iulie. O reducere puternică a producției saudite în iulie a condus la o scădere a producției blocului OPEP+ cu 1,2 milioane de barili pe zi, la 50,7 milioane de barili pe zi, iar volumele din afara OPEP+ au crescut de la 310.000 de barili pe zi la 50,2 milioane de barili pe zi”, precizează agenția.

AIE estimează în 2024 o încetinire a creșterii cererii de petrol, în contextul în care lumea este îndemnată să reducă consumul de energii fosile - nocive omului și climei, în vederea unei limitări a încălzirii globale cu un nivel de 1,5°C în plus față de nivelul din era preindustrială.

”Ca urmare a relansării economice în urma pandemiei (covid-19) și unei accelerări a tranziției energetice, creșterea (cererii de petrol) va scădea la un milion de barili pe zi în 2024”, estimează AIE.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
agenția internațională a energiei