CEZ a finalizat o investiție “verde” de 3 milioane de lei în Stația de pompare Timiș Trei Ape din Reșița

CEZ a finalizat o investiție “verde” de 3 milioane de lei în Stația de pompare Timiș Trei Ape din Reșița
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2020

TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ, aflat în proces de vânzare a activelor din România, a finalizat o investiție “verde” de 3 milioane de lei în Stația de pompare Timiș Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic din Caraș Severin, sprijinind în acest sens România să atingă țintele europene privind cota de energie verde, susține compania cehă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Stația de pompare Timiș Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic din Caraș Severin a beneficiat de un al doilea transformator și de încă o pompă multietajată, modernă, de fabricație Sulzer. Potrivit CEZ, stația joacă un rol important atât în transportul apei pentru producția de energie verde, cât și pentru a furniza apă industriei din zonă, inclusiv Uzinei de apă, pentru potabilizarea acesteia, în vederea alimentării cu apă a locuitorilor din municipiul Reșița.

Montarea unui al doilea transformator asigură atât exploatarea în siguranță a stației de pompare, dar servește și ca o siguranță în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Garana.

Cu noua achiziție, apa este pompată din lacul de acumulare Timiș Trei Ape până în Canalul Semenic, la o înălțime de 212 metri. Gravitațional volumul de apă este procesat astfel în Centralele Hidroenergetice Crăinicel 2, Breazova și Grebla.

EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la Washington CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la Washington

CEZ susține că această investiție prezinte mai multe avantaje, printre care procesarea unui volum suplimentar de peste 1000 mc/h în centralele proprii, un spor de producție de energie verde de aproape 1 MW/h, posibilitatea de a suplimenta alimentarea cu apă pentru industriale, dar și pentru locuitorii municipiului Reșița.

Astfel, peste 560 000 de locuințe vor fi alimentate cu energia verde produsă de sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, într-o singură lună

“Având în vedere producția de energie verde produsă de centralele hidroenergetice Crăinicel 1, Crăinicel 2, Breazova și Grebla în luna iulie 2020, suplimentarea de 1 MWh/luna, raportată la numărul de locuințe care ar fi putut fi alimentate, energia verde produsă ar fi aprins becul în aproape 568.641 de locuințe, care consumă în medie 14 kW/zi într-o perioadă friguroasă”, susține compania cehă.

Grupul CEZ a raportat în prima jumătate a acestui an profituri în creștere pe toate business-urile din România, pentru care a anunțat anterior că a declanșat negocierile de vânzare cu cel mai bun ofertant rezultat în urma evaluării ofertelor angajante primite pe 25 iunie. În primele 6 luni ale acestui an și în pofida crizei Coronavirusului, CEZ România a înregistrat un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare de aproximativ 100 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 50% față de cel din perioada similară a anului trecut și peste întreg profitul realizat în întreg anul 2019, de aproximativ 390 milioane de lei (puțin peste 80 milioane de euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
investiție
apa
producție
electricitate