Orban: Obiectivul nostru este să extindem cât mai mult rețeaua magistrală de gaz pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale

Orban: Obiectivul nostru este să extindem cât mai mult rețeaua magistrală de gaz pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale
scris 23 aug 2020

Premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul Guvernului este de a extinde cât mai mult rețeaua magistrală de gaz și astfel pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale astfel încăt să poată fi dezvoltare rețele inteligente de gaz, relatează News.ro. Ludovic Orban a fost prezent duminică, la inaugurarea Stației Turbocompresoare Bibești din județul Gorj și a vorbit despre extinderea magistralelor de gaz în cât mai multe zone din țară.

„Urmărim ca obiectiv extinderea magistralelor pe cât mai multe zone din România astfel încât să permitem conectarea la rețelele de gaz, înființarea de distribuții de gaz în cât mai multe localități din România astfel încât gazul românesc să ajungă în casele românilor, să ajungă în comunități locale și mai ales să poată să ofere un pilon de sprijin pentru programele de dezvoltare ale comunităților locale. O investiție ca să se localizeze într-o comunitate locală, orice investitor are nevoie de infrastructură: de apă, de canal, de gaz, de infrastructură de transport. Practic obiectivul nostru este să extindem cât mai mult rețeaua magistrală de gaz pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale astfel încât comunitățile locale să poată să dezvolte rețele inteligente de gaz”, a afirmat Ludovic Orban.

El a reamintit că Guvernul implementează un program pentru extinderea rețelelor locale de gaz.

„Guvernul a gândit și deja implementează un program de finanțare a înființării de distribuții de gaz, de extindere a rețelelor de gaz locale. Pe data de 17 august, așa cum am promis, am lansat apelul de proiecte la care pot să aplice unități administrativ teritoriale, administrații locale, fie localități singure, fie localități care se asociază în parteneriat pentru dezvoltarea rețelelor de gaz. Suma inițială alocată pentru acest program de extindere de rețele inteligente în comunitățile locale este de 234 de milioane de euro în prima fază, din exercițiul financiar multianual 2014-2020, apelul de proiecte care a fost lansat pe 17 august va dura trei luni. În această perioadă autoritățile locale pot să aplice pentru a obține finanțări din fonduri europene pentru înființarea de distribuții de gaz, urmând ca într-un termen cât mai scurt să facem evaluarea proiectelor, să stabilim localitățile care sunt eligibile, să semnăm într-un timp cât mai scurt contractele de finanțare”, a explicat premierul.

El a precizat că au fost discuții cu Comisia Europeană pentru majorarea sumei de 234 de milioane de euro în cazul în care vor fi foarte multe proiecte care vor avea nevoie de finanțare. Orban a mai spus că în cadrul exercițiului financiar 2021-2027 va fi alocată suma de 800 de milioane de euro pentru extinderea acestor rețele.

E.ON investește 5 milioane de lei în echipamente de detectare a scăpărilor de gaz CITEȘTE ȘI E.ON investește 5 milioane de lei în echipamente de detectare a scăpărilor de gazOrban a amintit și de o investiție derulată de Transgaz care va lega rezervele de gaz naturale din Marea Neagră de conducta Brua.

„În ceea ce privește Trangazul, conduce investiții extrem de importante cu rol strategic pentru România. Una dintre cele mai importante investiții care se va realiza este legătura în Podișor, stația de comprimare a gazelor din partea de est a Brua și Tuzla. Este o magistrală de gaz, o conductă de o lungime de 308 kilometri care va face legătura practic între rezervele de gaz naturale de care dispune România la Marea Neagră și rețeaua de transport conducta Brua. O investiție extrem de importantă, care se află în curs de derulare a procedurilor de licitație, urmând să se selecteze câștigătorul într-un timp cât mai scurt”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că mai sunt și alte investiții importante, de construcții magistrale în Mehedinți, Bacău sau de extindere a magistralelor de gaz în nordul țării care vor face legătura în Suceava și Maramureș.

viewscnt
Afla mai multe despre
orban
gaz
retea
extindere