Chirițoiu: Sectorul carburanților este domeniul în care facem cele mai multe analize

Chirițoiu: Sectorul carburanților este domeniul în care facem cele mai multe analize
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2017

Cele mai multe întrebări primite de Consiliul Concurenței se referă la sectorul carburanților, acesta fiind totodată domeniul în care autoritatea face cele mai multe analize, a declarat pentru News.ro președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. De altfel, autoritatea lucrează la un site care va cuprinde date comparative privind prețurilor carburanților, proiect ce ar putea fi gata anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Suntem foarte atenți la ce se întâmplă pe piața carburanților, chiar obsesivi. Nu este nicio altă piață despre care să ne informăm atât de frecvent cum se întâmplă cu sectorul combustibililor. De asemenea, preluăm date Eurostat și le analizăm pentru a avea o imagine a evoluției acestui sector. Este o piață importantă, care afectează direct consumatorii și, ca urmare, este în atenția opiniei publice și a presei”, a declarat pentru News.ro președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

În ceea ce privește scumpirea benzinei și motorinei, el spune că nu poate estima încă în ce măsură majorarea accizei a dus la scumpirea carburanților, mai ales că și prețul petrolului a crescut la nivel internațional.

MOL a mai deschis două benzinării în România, investiție totală de până în 3 milioane euro CITEȘTE ȘI MOL a mai deschis două benzinării în România, investiție totală de până în 3 milioane euro

”Vrem să realizăm unui comparator de prețuri, 'monitorul prețurilor pentru carburanți', un instrument asemănător celui lansat cu succes pentru produse alimentare, în urmă cu un an, prin care să intensificăm concurența dintre firmele de comercializare carburanți”, adaugă oficialul.

Pentru realizarea acestei aplicații trebuie creată o bază de date care să conțină lista tuturor companiilor care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină și motorină) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate.

Acum autoritatea de concurență așteaptă aprobarea Parlamentului și va introduce proiectul în bugetul pe anul viitor, acesta fiind estimat la 300.000 euro pentru ambele platforme: monitorul prețurilor pentru produse alimentare și cel pentru carburanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
carburanti
bogdan chiritoiu
consiliul concurentei