Comisarul european pe Energie: Gazele românești trebuie să poată fi exportate. Vom discuta cu Guvernul plafonarea prețului și infringementurile ce vizează România

Comisarul european pe Energie: Gazele românești trebuie să poată fi exportate. Vom discuta cu Guvernul plafonarea prețului și infringementurile ce vizează România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 apr 2019

Comisia Europeană va discuta luna viitoare cu Guvernul despre măsurile luate de acesta în sectorul gazelor prin OUG 114 și prin recenta ordonanță de modificare a acesteia, inclusiv despre plafonarea prețului gazelor din producția internă, despre blocarea exportului acestora și despre procedurile de infringement care vizează România la Bruxelles, a declarat la București comisarul european pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Canete, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul român al Energiei, Anton Anton.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Vom avea o discuție cu Guvernul României, poate în mai, despre toate politicile despre care Comisia Europeană are puncte de vedere diferite, inclusiv în ceea ce privește piața gazelor. Vom discuta și despre procedurile de infringement care vizează România, să vedem cum se pot anula. Ministerul Energiei ne-a explicat schimbările introduse în legislație, modul de aplicare a plafonării prețului la gazele din producția internă, trebuie discutat mai în detaliu. Vrem să exploatăm resursele de gaze din Marea Neagră și, de aceea, gazele românești trebuie să poată fi exportate", a spus Canete, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Principalii concesionari de perimetre offshore de gaze din Marea Neagră, ExxonMobil, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas, și-au reluat astăzi, în declarații acordate Reuters, criticile anterioare la adresa acestor măsuri ale Guvernului.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, solicită găsirea unei soluții pentru firmele de ridesharing CITEȘTE ȘI Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, solicită găsirea unei soluții pentru firmele de ridesharing

Luna trecută, Comisia Europeană a avertizat statul român că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor este contrar cerințelor juridice ale UE și nu este adecvat pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț. Plafonarea a fost decisă în baza OUG 114/2018, prin care Guvernul a introdus o serie de măsuri fiscale în energie, sistemul bancar, telecomunicații, intens criticate de mediul de afaceri.

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România este contrar cerințelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț", a susținut Executivul comunitar, într-o scrisoare de punere în întârziere.

România riscă astfel să ajungă în fața Curții Europene de Justiție a UE. Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă prima atenționare într-o procedură de neîndeplinire a obligațiilor, cunoscută și ca procedură de infringement.

Profit Health Forum: Reprezentanții spitalelor de stat și privat cer modificarea legislației pentru sancționarea medicilor care nu își dau interesul și o colaborare între autoritățile române și spitalele private CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Reprezentanții spitalelor de stat și privat cer modificarea legislației pentru sancționarea medicilor care nu își dau interesul și o colaborare între autoritățile române și spitalele private

Tot luna trecută, una dintre cele mai mari și mai importante organizații globale ale producătorilor de țiței și gaze, The International Association of Oil & Gas Producers (IOGP), care include giganți precum ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips sau Saudi Aramco, precum și nume prezente și în România, ca OMV și KazMunayGas, i-a solicitat premierului Dăncilă, într-o scrisoare, să abroge prevederile din OUG 114/2018 care plafonează prețul la gaze pentru producătorii români la 68 lei/MWh, îi obligă să alimenteze cu prioritate piața internă la preț plafonat, blocând practic exporturile, și le impune să plătească taxă de 2% din cifra de afaceri anuală către ANRE.

Între timp, Guvernul a decis să modifice OUG 114 și să mențină plafonarea prețului gazelor de producție internă doar în ceea ce privește livrările destinate consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație, eliminând-o în ceea ce privește consumatorii industriali, însă a păstrat celelalte modificări legislative criticate de petroliști și de Executivul de la Bruxelles.

Volumul de gaze naturale importate de România în luna ianuarie 2019 s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, arată ultimele date analizate de Profit.ro, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic. Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în ianuarie 2019, comparativ cu cele din ianuarie 2018. În luna ianuarie a acestui an, România a importat 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh. În prima luna a anului trecut importurile erau de 2,7 TWh, la un preț mediu de 91 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
scumpire gaze
factura gaze
tarife gaze
anca dragu
e.on
engie
omv petrom
oug 114
dacian ciolos
guvernul tehnocrat
liberalizare pret gaze