Comisia de buget din Senat elimină majorarea accizei la carburanți. Creșterea are deja efecte

Comisia de buget din Senat elimină majorarea accizei la carburanți. Creșterea are deja efecte
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2017

Comisia de buget din Senat a decis, marți, eliminarea majorării accizei la carburanți, care are deja efecte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Companiile producătoare de carburanți au scumpit deja benzina și motorina cu peste 19 bani pe litru față de prețurile practicate pe 31 august, ziua adoptării de către Guvern a ordonanței de modificare a Codului Fiscal.

Pe 15 septembrie a intrat în vigoare prima etapă a majorării accizei, cu 16 bani pe litru, care are un efect asupra prețului de 19 bani pe litru, 3 bani reprezentând taxa pe valoare adăugată (TVA) aplicată majorării de accize.

Astăzi, însă, senatorii din Comisia de buget au adoptat raportul la ordonanța 25/2017 prin care a fost majorată acciza la carburanți, scrie News.ro.

Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL.

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie.

Xerox își mută operațiunile din Iași în Moldova Business Center și va mări numărul angajaților la 300 CITEȘTE ȘI Xerox își mută operațiunile din Iași în Moldova Business Center și va mări numărul angajaților la 300

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunța că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți - benzină cu plumb, fără plumb și motorină.

El susținea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunțată această măsură, prețurile carburanților la pompă au început să crească.

Premierul Mihai Tudose a susținut că nu decizia de a introduce supraacciza la carburanți a generat creșteri de prețuri la pompă pentru că nu a intrat încă în vigoare și a precizat că în următoarea perioada are programate întâlniri cu reprezentanții companiilor petroliere, iar în cazul în care va constata că prețurile au crescut preventiv, va lua măsuri în consecință.

"Prețul nu poate numai să scadă, dar în mod cert nu este influența accizei, fiindcă acciza încă nu a intrat în vigoare (...) O să avem o discuție pe 15-16 septembrie, să vedem exact care a fost influența. Dacă barilul a crescut, o să avem o discuție, dacă au avut alte cheltuieli, este altă discuție, iar dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuție”, a declarat, marți, Mihai Tudose, întrebat despre creșterea prețurilor carburanților la pompă.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia de buget din senat
acciza
carburant