Comisia Europeană a propus statelor membre UE un acord cu Egiptul și Israelul pentru a stimula importurile de gaze naturale din estul Mediteranei

Comisia Europeană a propus statelor membre UE un acord cu Egiptul și Israelul pentru a stimula importurile de gaze naturale din estul Mediteranei
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2022

Comisia Europeană a propus statelor membre UE un acord cu Egiptul și Israelul pentru a stimula importurile de gaze naturale din estul Mediteranei, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul de memorandum de înțelegere, care este încă supus modificărilor și necesită aprobarea guvernelor implicate, face parte din eforturile Uniunii Europene de a reduce importurile de combustibili fosili din Rusia în urma războiului din Ucraina, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Dumitru Gangaliuc, fondator BOLD: Vrem să atragem finanțare de 200.000 de euro. Suntem în negocieri acum. Planuri și de internaționalizare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Dumitru Gangaliuc, fondator BOLD: Vrem să atragem finanțare de 200.000 de euro. Suntem în negocieri acum. Planuri și de internaționalizare

”Gazele naturale care urmează să fie expediate către Uniunea Europeană vor proveni fie din Republica Arabă Egipt, Israel, fie din orice altă sursă din regiunea Estului Mediteranei, inclusiv din statele membre ale UE din regiune”, se arată în documentul de nouă pagini, care are data de 7 iunie.

UE a declarat public că intenționează să încheie un acord trilateral cu Egiptul și Israelul înainte de vară, dar detaliile din proiectul din 7 iunie nu sunt publice.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, urmează să viziteze Cairo săptămâna viitoare.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze proiectul de acord sau dacă călătoria lui von der Leyen ar putea avea loc în momentul semnării memorandumului de înțelegere.

Proiectul de acord stabilește principiile pentru cooperarea consolidată între cei trei parteneri, dar nu spune cantitatea de gaze care va fi importată de UE și nici nu stabilește termene pentru livrări.

Documentul spune că transporturile vor include utilizarea infrastructurii de gaze naturale lichefiate (GNL) din Egipt, menționând planul țării nord-africane de a deveni un hub regional pentru gaze naturale.

Memorandumul de înțelegere ar urma să fie valabil nouă ani de la semnare, se arată în document, deși acea parte este încă între paranteze, semn că există șanse mai mari să poată fi schimbată decât alte paragrafe.

Egiptul exportă deja cantități relativ mici de gaze către UE și ambele țări se așteaptă să intensifice producția și exporturile în următorii ani.

Guvernul egiptean nu a fost disponibil imediat pentru comentarii cu privire la proiectul de acord.

Egiptul a exportat 8,9 miliarde de metri cubi (bcm) de GNL anul trecut și 4,7 miliarde de metri cubi în primele cinci luni ale anului 2022, conform datelor Refinitiv Eikon, deși majoritatea livrărilor merg în Asia.

Israelul este pe cale să dubleze producția de gaze naturale în următorii câțiva ani, la aproximativ 40 de miliarde de metri cubi pe an, pe măsură ce extinde proiectele și pune în funcșiune noi exploatări, spun oficialii din industrie.

Israelul a spus că speră să ajungă la un acord pentru furnizarea de gaze către Europa și, de asemenea, ia în considerare construirea unei conducte pentru a exporta mai multe gaze în Egipt.

UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia anul trecut, reprezentând aproximativ 40% din consumul total al blocului.

Conform proiectului de acord, Egiptul ar putea să cumpere o parte din gazele livrate către UE sau alte țări prin infrastructura egipteană, se arată în document, adăugând că Egiptul ar putea folosi gazele pentru consumul propriu sau pentru export.

Părțile ”vor lucra în colaborare pentru a stabili modalitățile și mijloacele adecvate pentru implementarea acestui memorandum de înțelegere, în scopul accelerării exporturilor de gaze naturale către UE”, se arată în document.

Acordul nu introduce nicio obligație legală sau financiară obligatorie pentru semnatari, se arată în document.

Conform planului, UE ar putea finanța noi infrastructuri dacă acest lucru ar fi în conformitate cu angajamentul său de a descuraja toate investițiile ulterioare în proiecte de infrastructură pentru combustibili fosili în țări terțe, ”cu excepția cazului în care acestea sunt pe deplin în concordanță cu o cale ambițioasă și clar definită către neutralitatea climatică”.

De asemenea, ar putea fi furnizate fonduri pentru dezvoltarea tehnologiilor de reducere a emisiilor și de decarbonizare a gazelor naturale.

Partenerii se vor angaja să reducă scurgerile de metan din infrastructura de gaze, să examineze noi tehnologii pentru reducerea ventilației și arderii și să exploreze posibilitățile de utilizare a metanului captat de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, se arată în proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
israel
egipt