Comisia Europeană extinde aplicarea plafoanelor de preț la gazele naturale

Comisia Europeană extinde aplicarea plafoanelor de preț la gazele naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2023

Începând cu luna mai, la nivel european mecanismul de corecție al pieței va fi în vigoare pentru instrumentele derivate pe gaze naturale în mai multe hub-uri de tranzacționare

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană va extinde sistemul de plafonare a prețului gazelor la toate centrele sale de tranzacționare din Uniunea Europeană, începând cu luna mai, pentru a preveni potențialele distorsiuni ale piețelor energetice europene, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Țările UE au convenit asupra plafonului în decembrie, după discuții îndelungate privind temperarea prețurilor gazelor, care au atins niveluri record după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina.

CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Suprataxa de solidaritate din petrol și gaze, extinsă pentru a ″prinde″ și OMV Petrom – adoptată. Oficial din Finanțe: Modificarea riscă să ducă România în infringement

Deocamdată, plafonul este declanșat dacă prețurile depășesc 180 de euro (196 dolari) pe megawatt oră timp de trei zile, pentru contratele TTF pe termen de o lună de la hubul de gaze al Olandei.

Prețul TTF trebuie să fie, de asemenea, cu 35 de euro/MWh mai mare decât un preț de referință bazat pe evaluările existente ale prețului gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru trei zile, ca să declanșeze plafonul.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

Derivatele TTF reprezintă mai mult de 90% din derivatele pentru gaze naturale tranzacționate pe piețele reglementate din Uniunea Europeană. Comisia a declarat că ”mecanismul său de corecție a pieței” se va extinde și la instrumentele derivate legate de tranzacționarea în toate celelalte huburi din UE ,de la 1 mai. Executivul UE a spus că această măsură va oferi un scut și mai larg împotriva prețurilor ridicate și volatile ale gazelor și va ajuta la evitarea potențialelor distorsiuni din aplicarea acesteia exclusiv derivatelor TTF.

Dacă ar fi declanșat plafonul, tranzacțiile nu ar fi permise pe contractele TTF pe termen de o lună, trei luni și un an la un preț cu mai mult de 35 de euro/MWh peste prețul de referință al GNL, care este în prezent stabilit la 39,09 euro/MWh.

GRAFIC Producția de țiței a UE a coborât la un minim record în 2021. Italia, România și Danemarca - cei mai mari producători CITEȘTE ȘI GRAFIC Producția de țiței a UE a coborât la un minim record în 2021. Italia, România și Danemarca - cei mai mari producători

Acest lucru limitează prețul la care poate fi tranzacționat gazul, dar plafonul poate fluctua odată cu prețurile globale ale GNL, un sistem conceput pentru a se asigura că țările UE pot licita în continuare pentru gaze pe piețele globale.

Contractul TTF pe termen de o lună a atins un record de 343 de euro în august, dar se tranzacționa vineri la 45,70 euro/MWh, au arătat datele Refinitiv Eikon. Mecanismul plafonului este conceput pentru a fi temporar, aplicabil până în ianuarie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
gaze naturale
ue
olanda