Compania Națională a Uraniului primește, cu acordul Comisiei Europene, un ajutor de restructurare de circa 100 milioane euro

Compania Națională a Uraniului primește, cu acordul Comisiei Europene, un ajutor de restructurare de circa 100 milioane euro
scris 25 mai 2017

Compania Națională a Uraniului S.A. va beneficia, cu autorizarea Comisiei Europeane, de un ajutor de stat de restructurare în valoare de 440,8 milioane de lei, dar în care intră și ajutorul de salvare, acordat deja, în sumă de 62 milioane lei.

Decizia a fost luată, joi, de Guvern printr-un memorandum, după ce Profit.ro a relatat anterior că societatea va fi scutită de garanții pentru a doua tranșă din ajutorul acordat de Guvern anul trecut, iar ajutorul de salvare nu va fi rambursat și se va transforma în ajutor de stat, cu obligația întocmirii unui plan de restructurare..

Potrivit Guvernului, planul de restructurare al companiei urmărește eficientizarea activității companiei într-o perioadă de 5 ani.

Documentul cuprinde o serie de măsuri strategice, investiționale, operaționale și financiare, complementare programelor finanțate prin intermediul programelor finanțate de Uniunea Europeană.

Costurile necesare implementării Programului de restructurare sunt estimate la aproximativ 941 de milioane de lei, din care 440,8 milioane reprezintă ajutorul de restructurare.

Guvernul extinde termenul de alocare a banilor pentru fermierii care nu reușesc până în iunie să iasă cu roșiile pe piață CITEȘTE ȘI Guvernul extinde termenul de alocare a banilor pentru fermierii care nu reușesc până în iunie să iasă cu roșiile pe piață

Instrumentele de acordare a ajutorului de stat vor fi, pe lângă ajutorul de stat de salvare acordat deja, subvenție pentru costul de producție și pentru realizarea investițiilor prevăzute în Planul de restructurare; conversia în acțiuni deținute de statul român a unor creanțe bugetare și scutirea la plata unor creanțe bugetare.

Perioada de valabilitate a acordării măsurilor de ajutor de stat de restructurare este 2016-2021.

Plata ajutorului de stat de restructurare se va realiza în tranșe, în perioada 2017-2022 și va face obiectul unei corecții anuale, pe baza costurilor și veniturilor efective înregistrate de companie.

Ajutorul de stat pentru restructurare se va acorda de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei. Acordarea ajutorului de stat este condiționată de punerea în aplicare a Planului de restructurare, ce urmează să fie trimis spre aprobare Comisiei Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
uraniu
compania
ajutor
stat
salvare
restricturare
plan
guvern