Complexul Energetic Oltenia cumpără certificate CO2 și cu bani de la bugetul de stat

Complexul Energetic Oltenia cumpără certificate CO2 și cu bani de la bugetul de stat
scris 6 feb 2023

Compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, controlată de Ministerul Energiei cu peste 77% din acțiuni, va beneficia anul acesta de un ajutor de la bugetul de stat în valoare de peste 450 milioane lei, pentru îndeplinirea obligației legale de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).

Complexul va primi în acest scop un ajutor de stat de restructurare sub formă de grant nerambursabil în sumă de 453,5 milioane lei (90,7 milioane euro), de la bugetul de stat, prin bugetul acționarului majoritar, se arată într-un document al ministerului.

Cutremur cu magnitudinea 4,5 în județul Buzău CITEȘTE ȘI Cutremur cu magnitudinea 4,5 în județul Buzău

Ajutorul va fi acordat în baza unei ordonanțe de urgență de anul trecut și are girul Comisiei Europene.

Complexul Energetic Oltenia, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, are obligația, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, de a preda, cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise în cursul anului precedent.

Impozit record plătit de Poșta Română pentru sediul din Oradea. \ CITEȘTE ȘI Impozit record plătit de Poșta Română pentru sediul din Oradea. "E pur și simplu o decizie proastă. Îmi doresc să scăpăm de această clădire!"

Nerespectarea obligației de conformare atrage o penalizare de 100 euro echivalent în lei/certificat.

Compania a terminat anul trecut cu un profit net de nu mai puțin de 3,3 miliarde lei, ca urmare a scumpirii galopante a electricității pe piețele angro, după ce în 2021 a consemnat pierderi în cuantum de peste 1,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia certificate co2
complexul energetic oltenia ajutor de stat
complexul energetic oltenia plan restructurare decarbonare