România vrea să importe gaze naturale din Egipt, inclusiv pentru Republica Moldova

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, inclusiv pentru Republica Moldova
scris 6 feb 2023

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.

″Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalități concrete de a cataliza relațiile noastre tradiționale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean″, a declarat Ciucă.

VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 7,8 produs în Turcia. Seismul a durat aproape un minut CITEȘTE ȘI VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 7,8 produs în Turcia. Seismul a durat aproape un minut

Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%).

Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.

Angajații Ferrari primesc un bonus record. Cel mai bun an din istoria mărcii CITEȘTE ȘI Angajații Ferrari primesc un bonus record. Cel mai bun an din istoria mărcii

″Expertiza de operare și rețelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica țara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol si gaze″, a mai spus premierul român.

Potrivit sursei citate, consultările continuă la nivel de experți, precum si între operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor Transgaz și subsidiara egipteană a ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.

VIDEO&FOTO Avalanșă în Făgăraș. Costurile intervenției de la cabana Capra, suportate de stat CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Avalanșă în Făgăraș. Costurile intervenției de la cabana Capra, suportate de stat

Cu aceeași ocazie, Transgaz și compania de stat egipteană Egas au încheiat un Memorandum de înțelegere în baza căruia vor susține în comun proiecte reciproc avantajoase în domeniul transportului gazelor naturale, pentru facilitarea tranziției la un sector energetic cu emisii reduse de carbon, prin integrarea resurselor regenerabile.

″Având în vedere dinamica actuală a pieței regionale de gaze naturale, puternic marcată de agresiunea rusă asupra Ucrainei, concretizarea cadrului de cooperare în acest domeniu cu partenerii noștri egipteni aduce un plus de siguranță pentru consumatorii din România și va contribui la reducerea dependenței de gazele rusești″, a punctat Nicolae Ciucă.

Poștașii au primit ATV-uri. \ CITEȘTE ȘI Poștașii au primit ATV-uri. "Nu le-a vrut nimeni, a trebuit să insistăm, efectiv, să le preia"

Exporturile de LNG ale Egiptului au crescut cu peste 14% anul trecut față de 2021, la circa 8 milioane de tone, în valoare de mai mult de 8 miliarde de dolari, cele spre Europa dublându-se, potrivit declarațiilor oficialilor de la Cairo.

ENI a anunțat la jumătatea lunii trecute o nouă descoperire semnificativă de gaze naturale în offshore-ul egiptean din Mediterana de Est, pe o concesiune la care italienii dețin 45% din drepturi, alături de americanii de la Chevron (tot 45%, plus calitatea de operator) și de egiptenii de la Tharwa Petroleum (10%).

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt gaze naturale
nicolae ciuca egipt
transgaz egipt
romania import gaze naturale egipt