Concurența a autorizat preluarea de către CEZ Vânzare a activității de furnizarea de gaze natural de la C-Gaz&Energy

Concurența a autorizat preluarea de către CEZ Vânzare a activității de furnizarea de gaze natural de la C-Gaz&Energy
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2017

Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că a autorizat operațiunea prin care CEZ Vânzare SA va prelua activitatea de furnizare cu amănuntul de gaze naturale în regim concurențial a companiei C-Gaz&Energy Distribuție SRL, prin preluarea clienților finali actuali de gaze naturale ai acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Operațiunea analizată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața romȃnească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante”, a precizat Consiliul Concurenței, scrie News.ro.

Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției după eliminarea informațiilor confidențiale.

CEZ Vânzare este o subsidiară a grupului ceh CEZ, care a preluat în 2005 distribuitorul regional de energie electrică din Oltenia și vestul Munteniei, mult timp cu statut de monopol, care furnizează energie electrică în județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. Distribuitorul are 1,4 milioane de clienți.

C-Gaz&Energy Distribuție SRL desfășoară activități de comercializare atât a energiei electrice, cât și a gazelor naturale pe întreg teritoriul țării.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a prețurilor de la 31 decembrie 2017, în condițiile în care, de la 1 ianuarie 2017, 80% din prețul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piața liberă și 20% este preț reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piața liberă va ajunge la 90% de la 1 iulie.

Liberalizarea prețurilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor să intre pe o piață dominată în prezent de patru companii, care dețin cele opt distribuții regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea), E.ON (Moldova) și CEZ (Oltenia).

Una dintre mișcările actualilor jucători de pe piața energiei este de a deveni furnizori universali de energie către consumatori, prin pachete de gaze și electricitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cez vânzare sa
c-gaz&energy distribuție srl