E.ON Distribuție România și-a schimbat denumirea în Delgaz Grid

E.ON Distribuție România și-a schimbat denumirea în Delgaz Grid
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2017

E.ON Distribuție România și-a schimbat denumirea, de la 1 ianuarie 2017, în Delgaz Grid, confirmând informațiile transmise anterior de Profit.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit.ro a anunțat în noiembrie că grupul german Allianz, care deține în România cel mai mare asigurător local, Allianz-Țiriac, a ajuns la un acord cu compatriotul său E.ON pentru a achiziționa un pachet de 30% din capitalul companiei E.ON Distribuție România, operatorul de rețele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale din nordul României, cu afaceri de 1,6 miliarde lei anul trecut.

În urma tranzacției, E.ON rămâne acționar majoritar al companiei, cu un pachet de 56,5% din E.ON Distribuție România, iar statul român, prin Ministerul Energiei, își va păstra deținerea actuală, de 13,5% din capital. Părțile estimează că tranzacția va fi finalizată până la finalul anului. În prezent, E.ON Distribuție România este controlată direct de către SRL-ul de consultanță E.ON România, care la rândul său este deținut în proporție de peste 90% de către E.ON Beteiligungen GmbH din grupul german E.ON. 

În septembrie, Allianz Capital Partners a preluat, în consorțiu cu operatorul italian de conducte de gaze Snam, 49% din acțiunile operatorului de transport de gaze Gas Connect Austria, deținut de grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, contra sumei de 601 milioane euro. Achiziția s-a derulat prin intermediul unui vehicul de investiții la care Allianz și Snam dețin 60%, respectiv 40% din acțiuni.

După cum a scris Profit.ro aici, E.ON Distribuție România își schimbă denumirea, de la 1 ianuarie 2017, în Delgaz Grid SA.

Grupul-mamă german E.ON a finalizat recent un proces de divizare, prin care divizia de producție de energie fosilă și trading de energie a fost desprinsă de grup și listată separat la bursă, sub denumirea de Uniper. Sub umbrela E.ON au fost păstrate operațiunile de producție de energie regenerabilă, de transport și distribuție a electricității și gazelor și de furnizare a acestora către clienții retail.

E.ON Distribuție România deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de distribuție de peste 80.000 de kilometri. De asemenea, E.ON Distribuție operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a rețelelor fiind de peste 20.000 de kilometri. În total, compania distribuie energie electrică și gaze naturale unui număr de circa 3 milioane de clienți.

E.ON Distribuție România SA este rezultatul fuziunii, la finalul anului 2014, dintre operatorii de distribuție de gaze și electricitate controlați de grupul german E.ON în România, care funcționau separat anterior, pe firme diferite. Fuziunea s-a efectuat prin absorbirea E.ON Moldova Distribuție SA, distribuitorul de energie electrică, de către E.ON Gaz Distribuție SA, și schimbarea numelui companiei, în urma operațiunii, în E.ON Distribuție România SA. 

Anul trecut, E.ON Distribuție a raportat un profit net de 260,3 milioane lei, triplu față de 2014, la o cifră de afaceri de 1,6 miliarde, dublă față de anul anterior, ca urmare a fuziunii relatate mai sus.

Radu Ghețea: Următoarea listare a unei bănci ar putea fi a CEC Bank CITEȘTE ȘI Radu Ghețea: Următoarea listare a unei bănci ar putea fi a CEC Bank

La finalul lunii iunie 2016, Fondul Proprietatea a anunțat că și-a vândut integral participațiile deținute de Fond la E.ON Distribuție și la furnizorul de electricitate și gaze E.ON Energie, după ce, în urmă cu un an, acuza acționarul majoritar al celor două companii, E.ON România SRL, de abuz de putere, conflict de interese și "încălcare gravă" a principiilor de guvernanță corporativă, prin semnarea de contracte de consultanță de zeci de milioane de lei cu cele două subsidiare de distribuție, respectiv furnizare de energie electrică și gaze naturale.

La acel moment,  E.ON Romania a respins ferm acuzațiile referitoare la așa-zisa încălcare a principiilor de guvernanță corporativă sau la existența unui conflict de interese, precizând că acele contracte de servicii de consultanță strategică la care făceau referire reprezentanții Fondului Proprietatea au fost încheiate în deplină legalitate. Anterior vânzării, FP deținea 18,3% din capitalul E.ON Distribuție și 13,4% din cel al E.ON Energie. Fondul nu a făcut publice numele cumpărătorilor și nici valoarea tranzacțiilor, invocând clauzele de confidențialitate din contractele de vânzare.

În decembrie 2015, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut participația de 9,82% din capitalul firmei de consultanță E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, cu valoare nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro), acționarului majoritar al acesteia, E.ON Beteiligungen GmbH.

Mihail Vlasov, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul \ CITEȘTE ȘI Mihail Vlasov, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Registrul Comerțului"

E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management și a terminat anul 2015 cu pierderi de 18,18 milioane lei, după profitul net de 21,21 milioane lei raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 49,7 milioane lei, cu 12,6% mai mică față de cea din anul anterior.

Pierderile nete ale grupului-mamă german E.ON s-au amplificat în primele nouă luni ale acestui an la 9,3 miliarde de euro, ca urmare a reevaluării în scădere a valorii activelor cu 6,1 miliarde de euro, după separarea de grup a diviziei de energie convențională și trading Uniper.

Vânzările din Europa Centrală și de Est și Turcia au scăzut ușor, iar în cazul României și Cehiei, declinul s-a produs din cauza tarifelor mai mici. Totodată, profitul înainte de dobânzi și taxe din România a scăzut semnificativ din cauza tarifelor electricității și gazelor și a vânzărilor mai mici de gaze, mai ales către consumatorii casnici. De la 1 mai 2016, ANRE a redus tarifele reglementate de distribuție a gazelor practicate de E.ON Distribuție cu 8,8%. Anterior, de la 1 ianuarie 2016, ANRE redusese și tarifele de distribuție a electricității percepute de companie clienților, cu circa 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on distributie romania
e.on
allianz
allianz-tiriac
tarif distributie gaze
tarif distributie energie
retea distributie gaze
retea distributie energie
ministerul energiei
omv